Välja vattenmelon
Artiklar

Välja vattenmelon – Då är den perfekt

Finns det något som andas sommar så mycket som att läska sig med en perfekt mogen vattenmelon? Ett alldeles utmärkt mellanmål för varma dagar. 

Samtidigt kan processen att välja vattenmelon vara minst sagt klurig. Hur vet man egentligen när den är redo att skivas upp och följa med i picknickkorgen? 

För att rädda alla lata stunder i solen, har vi här samlat våra bästa tips när det kommer till att välja vattenmelon.

Varifrån härstammar vattenmelon?

Idag sker den största produktionen av vattenmelon i Turkiet och Kina. Den tillhör familjen gurkväxter (ettårig klängväxt) och stammar ursprungligen från Afrika. Rent näringsmässigt är vattenmelonen emellertid mer utav en frukt och innehåller både vitaminer och mineraler. 

Tack vare ett högt vatteninnehåll gör sig vattenmelonen extra bra under sommarmånaderna, även om den i Sverige finns tillgänglig året om.

En hel vattenmelon håller i rumstemperatur i upp till 10 dagar. Är den delad och inplastad ska den förvaras i kylen och bibehåller där sin goda smak i ungefär tre dagar.

Tipsen för att välja vattenmelon

Vattenmelon faller de allra flesta i smaken – problemet brukar vara att välja en som är mogen och ätbar redan från början. Som tur är finns några enkla knep att tillgå i utmaningen att välja en vattenmelon som är i det närmaste felfri.

  1. Välja vattenmelon: Leta efter “den gula fläcken”

Vi talar alltså inte om delen av näthinnan som ansvarar för synskärpa och detaljseende, utan om vattenmelonens “gula fläck” eller “fältfläck”. Med andra ord den del av vattenmelonen som blivit minst solexponerad och därför inte ståtar med lika mycket färg. 

En mörkgul fältfläck indikerar att vattenmelonen hunnit bli riktigt mogen och full av smak. Fläcken bör vara tämligen utbredd.

Se dock upp för fältfläckar som snarare drar åt det vita hållet. De har förmodligen inte hunnit mogna till sig ordentligt och kommer heller inte att ha samma söta smak. Slutsatsen är således att välja vattenmelonen med en mörkare gul fläck.

  1. Välja vattenmelon: Det sitter i färgen

När det gäller att välja vattenmelon handlar det inte om hur “fin” den är. Snarare är en vattenmelon som är alltför blank och grön – men kanske mer tilltalande för ögat – rätt och slätt ofullgången i sin mognadsprocess.

Kika i stället efter och välj vattenmelonen som är lite mörkare, kanske något “repig” och måhända “tristare” rent utseendemässigt. Låt dig dock inte luras – smakmässigt är dessa vattenmeloner de riktiga vinnarna!

Välj därmed den “tråkigare” vattenmelonen för en söt och frisk smakupplevelse.

  1. Välja vattenmelon: Lyssna dig till perfektion

Ännu en aspekt att lägga på minnet gällande uppdraget att välja vattenmelon är att lyssna. När du knackar på vattenmelonen ska en ihålig och “dov” ton ljuda. Låter den på så vis, är den förmodligen mogen, har fast fruktkött och är redo att huggas in på.

Vattenmelonen som inte är riktigt mogen, låter i kontrast mer kompakt när du knackar på den och ger ifrån sig en “ljusare” tonart. Ett stumt ljud kan även vara ett tecken på att vattenmelonen är övermogen.

  1. Välja vattenmelon: Håll utkik efter mönster och form

Återigen talar vi om vattenmelonens utseende som ledtråd för att välja en god vattenmelon. Mycket “repor” eller mönster som liknar spindelväv är en utmärkt fingervisning om vattenmelonens läskande smak.

Dessa mönster tyder på att melonen sipprar ut socker och är sålunda ett gott tecken på just en söt arom.

Att välja vattenmelon handlar också om att kika på formen. Avlånga vattenmeloner tenderar att ha en mer vattnig underton – välj därför en rund melon för den rätta, söta smaken.

  1. Välja vattenmelon: Stjälk och vikt

Här har vi ytterligare två saker att ta i beaktande för att välja en vattenmelon som är redo att serveras. Stjälken ska vara torkad, spröd och brunaktig – eller kanske till och med ha trillat av. Först då är vattenmelonen mogen – till skillnad från en grön stjälk som vittnar om det motsatta.

Vårt avrundande tips som härrör att välja vattenmelon handlar om dess tyngd. Står du och (bokstavligen!) väger mellan vattenmeloner bör du välja den tyngre av de två. Denna har förmodligen mer saftigt fruktkött.

Välja vattenmelon – Goda sätt att tillreda den

Tänk dig att du nu, med våra tips om att välja vattenmelon, landat på en som är riktigt mogen, söt och god. Vad händer sedan då?

Självfallet kan du bara skiva upp den eller göra små “kuber” och avnjuta vattenmelonen som den är. Alternativt slänga bitarna i en fruktsallad som serveras väl kyld. 

Känner du däremot att din kreativa ådra pockar på, finns många vis att tillreda en väl vald vattenmelon.

  • Gör lemonad!

Plocka fram citronjuice, lime, socker och sodavatten. Mixa vattenmelonen i en blender och smaka av med resterande ingredienser. Servera med is och toppa med mynta.

  • Glass i stora lass!

När du numera förmår välja en vattenmelon som är perfekt mogen – varför inte göra isglass att imponera med? En plättlätt idé då frysen gör det mesta av jobbet.

Kör vattenmelonen i en blender och blanda med valfri apelsinläsk för en extra tvist. Häll upp i glassformar och frys i tre timmar.

  • Blanda med fetaost!

Gör dig redo för en smakexplosion utöver det vanliga genom att kombinera vattenmelon med fetaost. Har du dessutom turen med dig i att välja vattenmelon (vilket du nu bör ha!), är det här en sann fullträff.

Hiva ned i en sallad, ringla över lite olivolja och strö med pumpafrön för en fräsch sommarmåltid.

  • Förrätten är räddad!

Skiva upp vattenmelonen i triangelbitar och lägg på ett serveringsfat. Toppa med blåbär, ananas, kiwi och kokosflingor för en oförskämt enkel förrätt.

Naturligtvis finns många fler sätt att använda sig av vattenmelon i matlagningen. Bara kunskapen om att kunna välja vattenmelon på bästa vis, gör utmaningen att laborera med olika recept så mycket roligare.

Gör dig härnäst redo att kila iväg till matbutiken med all nyförvärvad kunskap om att välja vattenmelon. Kvarstår bara att låta dina gäster imponeras!

Kommentarer inaktiverade för Välja vattenmelon – Då är den perfekt