välja.com bakgrundsbild

Låna 20000 kr

Hos oss får du hjälp att jämföra lån på 20 000 kronor. Många svenska aktörer erbjuder lån i den storleksordningen. Här hos oss går det snabbt att sålla fram lån som har de kriterier som passar just dig, i den situation du befinner dig i. I denna guide har vi sammanställt det du behöver tänka på för att kunna låna 20 000 kronor med riktigt fördelaktiga villkor.

Att ha möjlighet att låna 20 000 kronor kan vara en bra lösning om du får en oförutsedd utgift. Ett lån i den storleksordningen kan också hjälpa dig att ta till vara på ett bra tillfälle. Det kan vara att du till exempel ser en produkt du behöver, men inte har råd med för tillfället, till ett nedsatt pris. Är rabatten större än räntekostnaden är det ekonomiskt smart att låna 20 000 kronor.

Vad kännetecknar ett lån på 20 000 kr?

När du ansöker om ett lån på 20 000 kronor så är det sällan det betecknas som snabblån eller smslån – trots att pengarna sätts in snabbt på ditt konto och beskedet kommer via sms. De flesta lån på 20 000 kronor är istället så kallade privatlån. Det är en vanligt förekommande typ av lån som har funnits länge. Ett privatlån kräver inte någon säkerhet och du behöver inte heller uppge vad du ska använda lånet till. Blancolån är en äldre term för denna typ av lån, som fortfarande förekommer.

Ett alternativ till att ansöka om ett privatlån är att skaffa en kredit på 20 000 kronor. Om du behöver 20 000 kronor för att kunna köpa en bil eller båt kan det vara aktuellt att låna 20 000 kr med säkerhet. När du lånar mot säkerhet har långivaren rätt att sälja det du lånat till för att få sina pengar, om du inte betalar tillbaka lånet enligt avtal. Vanligtvis är det dock när man behöver större belopp än 20 000 kr som man har den möjligheten.

Ett lån på 20 000 kronor betalas vanligtvis tillbaka över flera månader eller till och med över ett par år. Det betyder att månadskostnaden blir lägre än för ett lån på ett lägre belopp, som du betalar tillbaka snabbt.

En kredit på 20 000 kr är en ekonomisk buffert

Med en kredit på 20 000 kronor har du alltid tillgång till extra pengar – när det än behövs. Det kan liknas vid att ha ett kreditkort. Krediten är kopplad till ett vanligt bankkonto och pengarna sätts in direkt när du behöver dem. Det är smidigare och går snabbare än att ansöka om ett nytt lån varje gång du behöver det. Så länge hela krediten inte är utnyttjad och du har skött dina tidigare återbetalningar har du alltid möjlighet att få pengar. Återbetalningstiden brukar vara flexibel så länge du betalar tillbaka ett minimibelopp varje månad.

Var hittar man bra lån på 20 000 kr?

Det är inte svårt att få ett bra lån 20 000 kronor online idag. Men det kan ta lite tid om du själv ska utvärdera vilka räntor och villkor som olika långivare erbjuder. Aktörerna på den svenska lånemarknaden är många och det är vanligt att det erbjuder just lån på 20 000 kronor. Vi förenklar processen och har samlat många pålitliga långivare på ett och samma ställe för att du snabbt ska kunna hitta ett bra lån med låg ränta.

Här kan du både hitta banker och kreditmarknadsinstitut med bra villkor. Om du anger dina villkor hos en jämförelsetjänst får du besked från de långivare som är anslutna till tjänsten och som kan hjälpa dig som behöver låna 20 000 kronor. På så sätt sparar du tid samtidigt som dina chanser att hitta ett lån som motsvarar dina behov ökar.

För att se vad ett lån kommer att kosta behöver du oftast signera en ansökan eftersom räntan i regel sätts individuellt.

Vad avgör om ett lån är förmånligt?

Många tittar bara på räntan när de vill låna 20 000 kronor. Det finns dock många andra faktorer som påverkar hur bra ett lån är, just för dig. Vi har listat några saker som det kan vara bra att titta på när du jämför lån på 20 000 kronor. Utvärdera vilken eller vilka faktorer som är viktigast för dig.

Vad betalar du för avgifter och ränta på lånet?
Är villkoren för återbetalning av lånet flexibla?
Kan du betala tillbaka hela lånet på en gång utan straffavgift?
Hur snabbt kommer pengarna in på kontot?
Vad gäller vid utebliven betalning?
Kan du få betalningsfria månader?
Kan du göra återbetalningar via autogiro?
Kan du göra dina låneärenden genom en smidig app?

Det går inte att komma ifrån att det framförallt är räntan som avgör om ett lån på 20 000 kr är förmånligt eller ej. Men om du hamnat i en situation där du behöver pengar direkt kan det vara av stor vikt att välja en långivare med snabb utbetalning.

Vad krävs för att kunna låna 20 000?

För den som har normal ekonomi brukar det inte vara särskilt svårt att få låna 20 000 kronor. Men alla långivare ställer krav som du behöver uppfylla för att kunna få ett lån i den storleksordningen. Det finns också villkor du behöver uppfylla för att kunna få ett lån överhuvudtaget från en svensk långivare. De kraven ser ut så här:

Du ska vara en myndig svensk medborgare
Du behöver vara skriven på en svensk adress
Du kan inte låna pengar med ett skuldsaldo hos Kronofogden

Kravet på hur gammal du ska vara för att få ett lån på 20 000 kronor är ofta lite högre än 18 år. Du måste även ha varit skriven i Sverige ett antal år för att godkännas som låntagare. Det brukar också finnas en övre gräns för hur gammal du får vara för att kunna bli beviljad ett lån av den här typen. Du behöver också ha en inkomst som syns i din deklaration för att kunna låna 20 000 kronor idag. Hur hög den behöver vara och vad som räknas som en inkomst kan dock variera mellan olika långivare.

Inkomsten avgör ditt kreditbetyg

Det är svårt att låna 20 000 kr utan inkomst. Har du en fast inkomst kan en långivare känna sig trygg i att du har goda förutsättningar för att kunna betala tillbaka ett lån. I vissa fall kan du låna 20 000 utan fast inkomst från tjänst, om du istället har pension eller någon annan ersättning som innebär att du får in tillräckligt mycket pengar varje månad. Inkomst från näringsverksamhet, a-kassa och sjukpenning är exempel på andra inkomster som vissa långivare accepterar. Det är dock större chans att få låna ett lägre belopp än 20 000 kronor med en annan inkomst än lön.

Hur stor inkomst du behöver ha för att få ett lån på 20 000 kronor är olika, det beror dels på långivarens profilering men också på om det finns andra faktorer som påverkar ditt kreditbetyg. En långivare som går grundligt tillväga tittar även på dina utgifter och bedömer ditt låneutrymme i förhållande till dem, och dina inkomster.

Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är noteringar i register om att du inte betalat en skuld utan att den registrerats hos Kronofogden. Anmärkningarna syns om någon beställer in en kreditupplysning om dig men försvinner efter tre år, under förutsättning att skulden då är reglerad. Om du inte betalar dina skulder så är det alltså offentlig information.

Att låna 20 000 med betalningsanmärkning är ingen omöjlighet om du har en så pass hög inkomst att det kompenserar för dina anmärkningar. Men du får vara beredd på att vissa långivare kommer att säga nej på grund av att de anser sig ta en för stor risk genom att låna ut pengar till någon som tidigare haft problem med sina återbetalningar.

Även om du kan låna 20 000 kr trots en betalningsanmärkning finns det andra saker som kan vara problematiska om du har anmärkningar. Du kan inte räkna med att kunna köpa saker på kredit och det kan också vara svårt att teckna olika abonnemang under de tre år som en betalningsanmärkning finns kvar.

Vad gör att man får betalningsanmärkningar?

Om du glömmer eller inte kan betala en skuld får du först en påminnelse. Efter en eller två påminnelser är det standard att en skuld går vidare till ett inkassobolag, vilket innebär extra utgifter. Om du fortfarande inte betalat efter ungefär en månad skickas skulden vidare till Kronofogden i form av ett betalningsföreläggande. Det är då betalningsanmärkningen registreras.

Om du är orolig för att dra på dig en betalningsanmärkning kan du höra av dig till företaget du är skyldig pengar, eller inkassobolaget. Det brukar vara möjligt att få lite extra tid om du vet att du har pengar på ingång. När en betalningsanmärkning väl finns i systemet är det dock mycket svårt att få bort den i förtid. Under vissa förutsättningar kan den dock sekretessbeläggas.

Något du kan göra om du vill låna 20 000 trots betalningsanmärkning är att ansöka om ett så kallat samlingslån. De är ofta utformade just för personer som har trasslig ekonomi, som vill betala tillbaka flera dyra snabblån och krediter med ett lån på 20 000 kronor som har lägre ränta.

Kan man låna 20 000 trots betalningsanmärkningar?

Som vi redan har konstaterat så går det alltså ofta att låna 20 000 trots betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar visar inte alltid aktuella förhållanden om din kapacitet att betala tillbaka ett lån. Om du fick en betalningsanmärkning för tre år sedan på grund av en felparkering så är det inte säkert att det säger något om din förmåga att betala tillbaka ett lån idag.

De långivare som godtar lån trots betalningsanmärkningar gör en samlad bedömning av din ekonomi. Ofta tittar de på hur många betalningsanmärkningar du har, och har satt en gräns vid till exempel tre anmärkningar. En helt ny betalningsanmärkning är mer graverande än en som är så gammal att den håller på att försvinna ur systemet.

Att låna med betalningsanmärkning brukar kosta lite mer än när du inte har några. Betalningsanmärkningar påverkar ditt kreditbetyg och det är kreditbetyget som avgör vad du får för ränta om du ansöker om att få låna 20 000 kronor. Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden går det inte att få ett lån. Däremot kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.

Vad kan man göra om man inte får ett lån på grund av betalningsanmärkningar?

Det bästa tipset till dig som inte kan låna 20 000 kr på grund av betalningsanmärkningar är ofta att helt enkelt försöka igen. Olika långivare har olika kriterier och genom oss går det att få kontakt med aktörer med olika målgrupp. Om ditt kreditbetyg är så lågt att du verkligen inte kan låna har du i princip fyra olika alternativ:

Vänta ut dina betalningsanmärkningar, ibland räcker det med att en försvinner
Försök höja ditt kreditbetyg genom att öka din inkomst
Prova att låna 20 000 kronor med en medsökande
Prova att ansöka om ett lån på ett lägre belopp

Kreditupplysningar

Kreditupplysningar görs när du ansöker om ett lån, oavsett vad det gäller för belopp. En långivare som står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att låna ut pengar i Sverige måste kontrollera låntagarens kreditvärdighet.

En kreditupplysning är automatiserad, den information som ligger till grund för ditt kreditbetyg finns i offentliga register och den stäms sedan av mot kriterier som långivaren har definierat. Det är därför du kan få svar på en låneansökan på några minuter. En kreditupplysning är alltså en tjänst som långivare beställer från ett kreditupplysningsföretag. Ju högre belopp du ansöker om att få låna, desto högre behöver ditt kreditbetyg vara.

Det finns flera olika kreditupplysningsföretag, där UC är det mest kända och det bolag som sysslat längst med detta i Sverige. Att låna 20 000 utan UC med betalningsanmärkning kan vara möjligt, men du får räkna med att många banker och kreditmarknadsinstitut som lånar ut pengar i den storleksordning har UC som partner.

Låna med eller utan UC?

Många är intresserade av att låna utan UC, men då gäller det framförallt lån på betydligt lägre belopp och personer som lånar ofta eller jämför många lån. Det tas en kreditupplysning vid varje tillfälle en låneansökan signeras. Hur många kreditupplysningar man har syns i de register som UC hämtar information från. Är de riktigt många kan det bidra till att sänka din kreditvärdighet. Att låna 20 000 kronor utan UC kan vara en fördel om du absolut inte vill göra något som riskerar att minska dina chanser att få ett lån i framtiden.

UC, som tidigare gick under namnet Upplysningscentralen, var länge det enda kreditupplysningsföretaget i Sverige. Idag har de konkurrenter som Creditsafe och Bisnode. När det gäller smålån är det vanligt att låna med Creditsafe eller Bisnode. I det segmentet är efterfrågan på lån utan UC störst. Om du ska låna 20 000 kronor är det inte avgörande vilket kreditupplysningsföretag som långivaren anlitar. Vissa tror att ett lån utan UC betyder att det inte görs någon kreditupplysning, men det är alltså felaktigt. Creditsafe och Bisnode är mycket noggranna i sina undersökningar.

Låna utan UC

Det kan alltså gå att få ett lån på 20 000 kronor utan UC om du verkligen behöver det. Att ha många kreditupplysningar ses som något negativt när UC gör sin bedömning. Det finns dock andra företag som inte tar med det i beräkningarna när de sätter kreditbetyg.

Vissa långivare ser många kreditupplysningar som ett tecken på att du kan ha ekonomiska problem och kanske många lån sedan tidigare. Men det kan lika gärna betyda att du bara jämfört många lån, och att kreditupplysningarna du har kommer från lån du inte ens tackat ja till. Det tas nämligen en kreditupplysning för att du ska få se vilken ränta det är på ett lån, innan du bestämmer dig och accepterar villkoren.

Låna med UC

Även om det alltså kan vara en nackdel att låna 20 000 med UC så är det inte säkert att det är det. Det finns en anledning till att UC ofta anlitas, och det är för att de gör ordentliga kreditprövningar. Har du inte den kreditvärdighet som krävs för att låna 20 000 kronor bör du kanske inte ta lånet.

En kreditupplysning hos UC ligger kvar i 12 månader innan den försvinner. Att ansöka om lån med UC innebär, när det gäller 20 000 kronor, att du får fler långivare att välja mellan. Det ökar alltså dina chanser att få ett bra lån eftersom urvalet är större.

Utbetalning av lån på 20 000 kr

Ifall du behöver låna 20 000 snabbt har du stora möjligheter till det bland de långivare som vi samarbetar med. Du kan ofta få in pengarna på ditt konto direkt, oavsett vilken av de större svenska bankerna du använder dig av. Om du ansöker om ett privatlån på 20 000 kronor kommer hela beloppet in på kontot direkt. Att det går så fort att få pengar beror bland annat på att ansökningsprocessen numera är helt automatiserad.

Att det går att låna pengar snabbt har inneburit att lån kan användas på ett nytt sätt, jämfört med tidigare. Du kan låna 20 000 kronor direkt om ett bra tillfälle att göra en fin affär uppenbarar sig, eller om oturen är framme och du drar på dig en oförutsedd utgift som du inte kan vänta med.

Hur snabbt sker utbetalningen?

Du kan alltså låna 20 000 kr med direkt utbetalning, men exakt hur lång tid det tar innan du har pengarna kan ändå variera en del. Är det ett snabblån eller ett privatlån ska det inte behöva ta mer än ett par bankdagar, som mest. Det finns också långivare som kan göra en utbetalning redan samma dag som du skickat in ansökan om att få låna 20 000 kronor med direktutbetalning.

En utbetalning kan i vissa fall göras automatiskt men oftast har långivaren personal som utför utbetalningen manuellt. Det krävs alltså att det finns någon som kan handlägga lånet vid den tidpunkt då du gör din ansökan. Kreditprövningen och godkännandet görs automatiskt men det gäller alltså inte alltid själva utbetalningen.

Vad gäller för att man ska kunna få en direktutbetalning?

Om det är viktigt för dig att kunna låna 20 000 kr och få pengarna utbetalade så fort som möjligt krävs följande:

Låneansökan inkommer under långivarens öppettider
Du och långivaren har samma bank
Banken gör sin utbetalningar med Trustly
Du kan signera avtal med BankID

Görs utbetalningar på udda tider och helgdagar?

Långivaren kan, vid manuell utbetalning, föra över pengar under sina öppettider. Ibland är det normal kontorstid som gäller men det finns ett flertal aktörer på den svenska lånemarknaden som ebjuder utbetalningar på kvällar och helger. Om du behöver låna 20 000 kr på helgen behöver du kontrollera att långivaren verkligen betalar ut då, och inte under nästa bankdag.

Det blir allt vanligare att kunna låna pengar på lördagar, söndagar och helgdagar. Det finns en stor efterfrågan på långivare där man kan låna pengar på natten. Lån med utbetalning 24/7 är eftertraktade. Att ansöka om lån på röda dagar har varit möjligt länge men det som händer nu är att du även kan få in pengarna på kontot oavsett vad det är för dag eller tid på dygnet.

Alternativa betalningsmetoder?

När du betalar av ett lån är bankövering mot e-faktura eller autogiro standard. Utbetalningen görs i princip alltid till ett bankkonto. Det vi ser nu är att efterfrågan på utbetalning med Swish ökar. Swish har blivit det naturliga sättet att hantera pengar för många, men det handlar i regel om mindre summor än om när du vill låna 20 000 kronor.

Kostnaden för att låna 20 000 kr och effektiv ränta

Det är svårt att svara på vad det kostar att låna 20 000 kronor. Den totala kostnaden på ett lån bestäms av flera olika faktorer. Man kan också mena olika saker när man talat om vad ett lån kostar. Ett låns effektiva ränta ger en bild av vad ett lån kommer att kosta under hela löptiden, när både ränta och avgifter har räknats in. Räkna med att ett lån på 20 000 kronor och tre års löptid kommer att ge dig en månadskostnad på ca 600–800 kronor, beroende på vad det är för ränta bland annat.

Räntefria lån

Räntefria lån kan låta konstigt men det är ett koncept som är ganska vanligt idag – särskilt när det gäller lägre belopp än 20 000 kronor. När du tecknar ett räntefritt lån använder långivaren avgifter som betalningsmodell. Att låna 20 000 utan ränta innebär naturligtvis inte att lånet är gratis. Det behöver inte ens vara billigare än att låna med ränta. Däremot så finns det en annan fördel med att låna 20 000 utan ränta, nämligen att det är lätt att se vad lånet kommer att kosta. Ett lån utan ränta kan också vara utformat så att alla betala lika mycket, kostnaden sätts alltså inte individuellt.

Räntefria lån kan också vara en form av välkomsterbjudande från en långivare som vill ha dig som återkommande kund. Det gäller särskilt om du ansökt om en konsumentkredit, som är ett ekonomiskt instrument som många använder ofta. Ett lån på 20 000 kronor kan också ha räntefria månader. Det är praktiskt om du till exempel vill ha extra pengar tillgängligt under till exempel en semesterresa.

Lån med låg ränta

Det är alltid bra att låna med låg ränta, så länge räntan inte är låg på grund av att avgifterna är väldigt höga. Här följer en uppräkning av de faktorer som avgör vad du får betala i ränta när du ansöker om att få låna 20 000 kronor:

Hur hög styrräntan är i Sverige, i många år har den varit väldigt låg.
Vilken ränteprofil har långivaren?
Hur lång är återbetalningstiden?
Hur höga är avgifterna?
Är räntan bunden eller rörlig?
Hur gott kreditbetyg har låntagaren?
Är lånet med eller utan säkerhet eller medsökande?

Eftersom din egen kreditvärdighet i de flesta fall är avgörande för vad du får betala i ränta finns det en del du själv kan göra för att få så låg ränta som möjligt på ett lån på 20 000 kronor. Det är också väldigt viktigt att jämföra lån, och där kan vi vara behjälpliga.

Vad ett lån kostar är inte allt. Det finns situationer då det kan vara motiverat att välja ett dyrare lån framför ett med låg ränta. Du kanske vill få en snabb utbetalning, ha ett lån med flexibla återbetalningsvillkor eller har svårt att få ett billigt lån på grund av lågt kreditbetyg.

Avgifter

Det är standard med avgifter vid lån. Flera olika typer av avgifter kan förekomma och vilka en långivare tar ut kan alltså variera. Här är en lista med vanliga avgifter:

Uppläggningskostnad
Avgift vid varje avisering
Förseningsavgifter och dröjsmålsränta
Avgift i samband med att du förlänger återbetalningstiden

Särskilt förseningsavgifterna kan vara ganska olika, beroende på vad du väljer för långivare. Om du betalar via autogiro slipper du aviseringsavgiften och kostnaden dras automatiskt från ditt konto varje månad.

Så räknar du ut effektiv ränta för lånet

Effektiv ränta på lån visar vad det kommer att kosta när både avgifter och räntan har räknats in. Den effektiva räntan slås sedan ut på ett år. Det ska man vara medveten om när man jämför effektiv ränta på lån som betalas tillbaka snabbt, eller som har mycket längre återbetalningstid än 12 månader. Den effektiva räntan för ett snabblån kan se väldigt hög ut, men om återbetalningstiden bara är några månader så blir det inte alls lika hög kostnad i praktiken. Jämför du lån med samma återbetalningstid och på samma belopp är dock den effektiva räntan ett mycket användbart verktyg.

Beräkning av effektiv ränta är ganska avancerad matematik. Formeln ser ut så här:

Lyckligtvis behöver du inte själv räkna ut effektiv ränta när du ansöker om att få låna 20 000 kronor. Om det är en seriös långivare så anger de den effektiva räntan klart och tydligt där du fyller i din låneansökan.

Återbetalning av lån

Vilka villkor som gäller för återbetalning av ett lån beror på långivaren. Först och främst kan återbetalningstiden skilja sig mycket mellan olika aktörer. Ett lån på 20 000 kronor kan betalas tillbaka på några månader, eller flera år. De flesta långivare erbjuder återbetalningstid inom ett visst spann och du väljer själv återbetalningstid, inom det spannet. Ett lån med lång återbetalningstid blir totalt sett dyrare, men får en månadskostnad som blir mindre kännbar.

Lån betalas nästan alltid månadsvis. Att betala via autogiro brukar vara en bra lösning om du själv får in pengar samma datum varje månad. Du bör alltid ha möjlighet att betala ett lån i förtid, så att du kan minska dina utgifter för lånet när du får in pengar. Förtidsbetalning av ett lån kan innebära att långivaren tar ut en avgift, men det kan också vara gratis. Om du har svårt att betala tillbaka ett lån enligt avtal eller om du vill använda pengarna till något annat en månad har du ofta möjlighet att få en eller ett par betalningsfria månader.

Annuitetslån och lån med rak amortering

Ett annuitetslån är ett lån som innebär att du får samma summa att betala under hela lånets löptid. Om ett lån istället har rak amortering så betalar du mer i början eftersom räntekostnaden kommer att minska allt eftersom. Vad man föredrar för typ av återbetalning av lån är en smaksak. Ett annuitetslån är väldigt tydligt men det kan också vara ekonomiskt sunt att betala mer i början, som vid rak amortering.