välja.com bakgrundsbild

Låna pengar online

Att ta ett lån kan vara ett snabbt sätt att dryga ut sina likvida medel och säkra en investeringsförmåga som inte funnits tidigare. Men alla lån måste någon gång betalas tillbaka och det finns ingen anledning att ta ett lån i onödan. Därför är det viktigt att fundera igenom ett antal olika faktorer innan man tar ett lån. Så vad ska man tänka på när du ska välja lån online? 

För många människor är lånade pengar en del av vardagspusslet och i Sverige är det ingenting uppseendeväckande att vara skuldsatt när man har tagit ett lån. Många svenskar lånar pengar för att kunna betala för sin bil och merparten av villa- eller lägenhetsägarna i Sverige har någon gång lånat pengar för att kunna köpa sin bostad. Det är ett helt naturligt förfarande som är en del av den svenska samhällskroppen. 

Men det finns också möjlighet att ta ett lån för att göra andra saker än att köpa dyra bilar eller bostäder. En del tar lån för att kunna betala sina räkningar en viss månad, för att kunna åka på semester eller för att kompensera för ett intäktsbortfall under en kortare period. Gemensamt för alla lån är att låntagaren föredrar att få rättvisa och förmånliga lånevillkor som möjlighet i samband med lånet. 

Det gör det viktigt att fundera igenom saker innan man tar ett lån online eller hos sin bank. I dagens läge är det enkelt att ta lån hos olik långivare, men vad ska man tänka på när man ska välja lån online? Låt oss i dina guide gå igenom ett antal punkter som är värda att ha med sig när man ska välja lån, vare sig du ska låna 3000 eller låna 20 000 kronor

Jämför olika långivare innan du tar ett lån 

Det mest övergripande rådet för den som ska välja lån online är att jämföra olika långivare. På dagens svenska marknad finns det massvis av olika långivare, antingen helt onlinebaserade eller mer traditionella som går att besöka fysiskt på plats. Oavsett vilken typ av långivare som är aktuellt i ditt fall är en jämförelse alltid lämplig innan du tar ett lån. 

  • Vilka lånevillkor gäller hos långivaren i fråga?
  • Hur ser kravet på amortering och avbetalning ut? 
  • På hur lång tid måste lånet betalas tillbaka?
  • Vilken räntenivå är aktuell?
  • Är räntan fast eller rörlig hos långivaren du jämför? 
  • Hur stort lån är möjligt att ta?
  • Går det att utöka lånet om behovet förändras över tid?
  • Är det tillåtet att betala tillbaka lånet snabbare om det blir aktuellt? 
  • Hur snabbt kan lånet beviljas och betalas ut till mitt bankkonto? 

Olika frågor är olika mycket relevanta beroende på vad det är för typ av lån som ska tas. Om du ska ta ett miljonlån när du ska köpa dig en bostad är det viktigt att hålla koll på räntan och lånevillkoren över tid, medan ett mindre lån för att klara en ovälkommen utgift ställer andra krav på dig när du jämför långivare. 

Fundera med andra ord alltid igenom vad lånet är till för och hur det kommer att påverka din ekonomi över tid. Det är självklart viktigare om du ska låna flera miljoner än om du ska låna 5 000 kronor för att kunna betala en förutsägbar kostnad som har kommit i slutet av månaden, precis innan lönen. 

Undvik oseriösa långivare när du ska välja lån online 

Ett viktigt råd är att undvika oseriösa långivare när du har tänkt ta ett lån online. För många är det svårt att välja lån online, eftersom det finns så många alternativ och det inte är helt enkelt att särskilja alternativen. Men det går att använda sig av jämförelsesajter, experter och recensioner när man ska välja långivare. Det är ett sätt att undvika oseriösa långivare. 

Lånevillkoren kommer att variera kraftigt mellan olika långivare och ett vanligt misstag som låntagare gör innan man väljer lån online är att man stressar fram ett beslut. Det är dumt, eftersom det riskerar att kosta dig mer i slutändan än vad det kostar att lägga några extra minuter, timmar eller dagar på att välja rätt lån på nätet. 

Oseriösa långivare har ofta dåliga recensioner, inga lovande vitsord och oseriös marknadsföring. I sådana fall är det bättre att välja lånevillkor som är mer schyssta och enkla att förstå. Just detta är anledningen till att det är viktigt att jämföra olika långivare innan man ska välja lån online, för att säkerställa att man inte impulsivt väljer en oseriös långivare som bara kommer att leda till strul längre fram. 

Är det aktuellt med flera långivare? 

En del som ska ta mindre lån och exempelvis låna 15 000 kronor för att köpa en begagnad bil föredrar att sprida ut sina lån, snarare än att ta hela lånet hos en ensam långivare. I vissa fall kan det innebära att räntekostnaderna blir lägre och att lånevillkoren på det hela taget blir mer gynnsamma. Nackdelen med ett sådan upplägg är dock att det ska ske kontinuerligt avbetalningar till flera olika långivare, snarare än att hela lånet är samlat på ett och samma ställe. 

Men det hela handlar också om personliga preferenser. För vissa är det absolut viktigaste när man lånar att räntekostnaden blir så låg som möjligt att att lånet totalt sett därmed blir så billigt som möjligt att ta. Men för andra är det lånevillkoren som är mer relevanta. När måste lånet vara avbetalt? När får jag pengarna på mitt bankkonto? Går det att utöka lånet om behovet förändras? Det gör det ännu viktigare att fundera över olika alternativ och i vissa fall kan en väg att undersöka vara att låna pengar hos flera olika långivare. 

När man lånar pengar online finns det ofta snabba, enkla processer för att ta lånet och det gör att smålån kan beviljas på kort tid. Flera olika smålån kan tillsammans göra att den totala inlånade summan täcker det behov som finns, och som ligger till grund för lånet. I sådana fall kan det vara aktuellt med flera långivare.