välja.com bakgrundsbild

Låna 5000

Ett lån på 5000 kronor kan lösa ett akut problem eller göra så att du kan utnyttja en möjlighet som uppenbarat sig. Här får du hjälp att jämföra olika lån för att kunna komma fram till vilket som är det bästa alternativet för dig som vill låna 5 tusen kronor.

Det är ett belopp som många långivare i Sverige erbjuder idag och därför är det extra viktigt att jämföra olika aktörers räntor och villkor innan du bestämmer var du ska låna 5000 kr. Vi har här sammanställt en ingående guide som förhoppningsvis ger svar på alla dina frågor om vad det är bra att känna till innan du lånar 5000 kronor. .

Jämför lånegivare

Här nedan ser du vilka långivare vi anser är bäst just nu. Vi har jämfört dem utifrån fyra faktorer: ränta & effektiv ränta, totalkostnad, flexibilitet i lånebelopp, löptid och totalkostnad.

Vad kännetecknar ett lån på 5000 kr?

Lånebranschen kan vara lite förvirrande, inte minst för att det finns många termer som kan betyda samma sak. En lån på 5000 kronor kan betecknas som ett snabblån, ett smslån eller som ett privatlån.

Egentligen är det samma typ av lån som avses med dessa beteckningar. När du ansöker om ett smslån på 5000 kronor får du besked om du blivit beviljad lånet via sms.

Ett lån på 5000 kr är alltid utan säkerhet, alltså ett så kallat blancolån. Det innebär att du inte kommer att behöva svara på några frågor om vad du ska använda lånet till utan det är helt upp till dig. När du lånar med säkerhet är det som att du köper en garant för att långivaren ska få tillbaka sina pengar.

Om du inte betalar ett bolån kommer bostaden att säljas på exekutiv auktion så att banken får tillbaka sina pengar. Detta händer inte om ett lån på 5000 kronor förfaller till betalning, utan då hamnar skulden hos Kronofogden. Smålån på 5000 kronor kräver egentligen bara en säkerhet om du går till pantbanken för att låna. Då får långivaren något som går att sälja i pant, ifall du inte kan betala tillbaka ditt lån.

Krediter är en särskild typ av lån

En kontokredit på 5000 kronor fungerar annorlunda än ett lån. Istället för att du lånar ett belopp vid ett enskilt tillfälle får du en kreditgräns beviljad. Efter det har du alltid tillgång till lån så länge du inte slår i kredittaket, och så länge dina tidigare krediter har återbetalats enligt villkoren.

Hos många långivare kan kreditgränsen höjas efter hand. Vi förmedlar både kontokrediter och vanliga lån. Att ha en kredit beviljad fungerar ungefär som att ha ett kreditkort, fast du slipper hålla reda på det fysiska kortet. Krediten är vanligtvis kopplad till ett vanligt bankkonto som du får pengarna utbetalda till.

Var hittar man bra lån då?

Lånemarknaden i Sverige har växt snabbt de senaste åren och kan ge ett svåröverskådligt intryck – särskilt om du aldrig tidigare har ansökt om ett lån online. Det finns ett stort antal aktörer som tävlar om att få dig som kund, men det är inte alltid så enkelt att veta vem man ska välja.

När det gäller lån på 5000 kronor är det ofta en bra idé att leta bland aktörer som specialiserat sig på den typen av lån. När det gäller så små belopp brukar det vara betydligt smidigare än att vända sig till någon av storbankerna.

Det bästa sättet att hitta ett bra lån på 5000 online är att använda vår jämförelsetjänst. Vi samarbetar med långivare som hör till de största i Sverige när det gäller lån på 5000 kronor. Genom oss kan du snabbt hitta bra lån med låg ränta och som även i övrigt lever upp till just dina kriterier för vad som är ett förmånligt lån.

De två största fördelarna med att använda vår tjänst är att du sparar tid och att du har större chans att hitta ett lån som har riktigt bra villkor. Alternativet är att besöka flera olika långivare och själv försöka jämföra deras erbjudanden. Observera att du sällan ser vilken ränta ett lån har innan du fyllt i en ansökan och det gjorts en kreditprövning. Räntan sätts nämligen individuellt i de flesta fall.

Vad avgör om ett lån är förmånligt?

Om ett lån är förmånligt eller inte kan egentligen bara du själv avgöra. Här är ett antal faktorer som många brukar titta på när de jämför lån. Det är en bra checklista att följa innan du bestämmer dig för vilket lån du ska acceptera, efter att du ansökt om ett lån på 5000 kronor från flera olika långivare:

 • Hur hög är räntan?
 • Vilka avgifter tillkommer?
 • Hur snabbt betalas pengarna ut?
 • Är lånevillkoren flexibla?
 • Vad händer vid utebliven betalning?
 • Har långivaren en kundsupport?
 • Är det smidigt att göra återbetalningar?

När det gäller lån på högre belopp är oftast räntan den avgörande faktorn eftersom den har så stor betydelse för lånets totala kostnad. Ska du bara låna 5000 kronor kan det istället vara viktigare att du får pengarna direkt och att avgifterna är låga, eller att du har möjlighet till en betalningsfri månad. Att kunna betala tillbaka lånet med autogiro är en stor fördel för att minska risken för att missa en återbetalning.

Vad behöver jag för att kunna låna fem tusen?

För att kunna bli beviljad ett lån på 5000 kronor behöver du uppfylla vissa villkor. Oavsett vilken långivare du vänder dig till så finns det ett antal grundläggande villkor som det aldrig ruckas på.

 • Du måste ha fyllt 18 år
 • Du måste vara skriven i Sverige
 • Du får inte ha ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden

Många långivare har även andra grundvillkor och ålderskravet på 18 år är ett minimum. Hos vissa bolag behöver du vara äldre än 18, och det kan också finnas krav som sätter en övre gräns för hur gammal du får vara för att kunna låna 5000 kronor idag. Många sätter gränsen vid 75 år. Det kan också finnas krav som har att göra med hur du väljer att låna pengar. Om du vill låna 5000 via ett smslån måste du naturligtvis ha en enhet som kan ta emot sms.

Din inkomst är avgörande

Det är svårt att låna 5000 utan inkomst. Däremot kan man definiera inkomst på lite olika sätt. Det kan vara möjligt att låna 5000 utan fast inkomst från tjänst om du istället får in pengar på något av följande vis:

 • Pension
 • Studiemedel
 • Inkomst från näringsverksamhet
 • A-kassa
 • Sjukpenning

Observera att långt ifrån alla långivare accepterar samtliga av dessa alternativ. Ofta är det bara inkomst via fast tjänst som räknas. Du måste alltså vara anställd för att kunna låna hos många långivare. Ju högre inkomst du har, desto högre belopp kan du låna. En bra inkomst kan också innebära att du får lägre ränta eftersom långivaren inte anser sig ta en lika stor risk som när inkomsten är låg. Det är din senaste deklarerade inkomst som räknas. Om du nyss har fått ett välbetalt jobb så är de inte säkert att det påverkar dina möjligheter att låna 5000 kronor eftersom långivaren inte kan se att du fått ett nytt jobb.

5000 kronor är en liten summa och det är inte jättehöga krav som ställs på din inkomst. Du kan utan problem jobba deltid och ändå ha goda möjligheter att få låna 5000 kronor med låg ränta.

Betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning är en slags plump i protokollet som visar alla som gör en kreditprövning på dig att du har missat att betala en skuld. Kanske en avbetalning på ett lån eller ett köp du gjort på kredit.

Om du har betalningsanmärkningar eller inte är offentlig information som finns snabbt tillgänglig i register. Alla långivare kontrollerar om du har betalningsanmärkningar i samband med att du ansöker om ett lån.

Betalningsanmärkningar påverkar livet på flera sätt. Framförallt är det svårt att låna pengar med betalningsanmärkningar. Det kan också vara besvärligt att köpa saker på avbetalning och att teckna olika abonnemang. I värsta fall blir du nekad ett bolån bara på grund av att du slarvat med en räkning. Även om det kan vara svårt att låna trots betalningsanmärkning så är det inte omöjligt.

Betalningsanmärkningar försvinner tre år efter det att skulden är betald. Många långivare har överseende när det gäller gamla betalningsanmärkningar.

Hur får man betalningsanmärkningar?

Du får en betalningsanmärkning när det kommit in ett betalningsföreläggande till Kronofogden för att du är skyldig någon pengar. Det sker inte förrän du missat att betala en skuld trots flera påminnelser och det är alltså inget som inträffar plötsligt. I alla fall inte om du har normal koll på din ekonomi.

Ifall du oroar dig för att du ska dra på dig en betalningsanmärkning hos Kronofogden är det en bra idé att ta kontakt med företaget du är skyldig pengar eller inkassobolaget som de har anlitat. Du kan ofta få lite extra tid om det är vad du behöver för att betala tillbaka skulden. Inte bara privatpersoner utan även företag kan ha en eller flera betalningsanmärkningar.

Om en skuld går till Kronofogden och fortfarande inte betalas kan du få din lön utmätt. Kronofogden tar helt enkelt dina pengar och använder dem till att betala tillbaka dina skulder. Du kan inte få ett lån om du fått en betalningsanmärkning och har ett skuldsaldo hos Kronofogden, eftersom långivaren inte har några garantier för att Kronofogden kommer att prioritera just deras skuld.

Vad du däremot kan göra innan du får ett skuldsaldo är att ansöka om ett så kallat samlingslån som du använder för att lösa dyra smålån och krediter. Men då talar vi om större belopp än lån på 5000 kronor, som är vad vi inriktar oss på här.

Kan man låna fem tuss trots betalningsanmärkningar?

Det går bra att låna 5000 trots betalningsanmärkning. Alla långivare kommer inte att godkänna en låneansökan om det finns betalningsanmärkningar med i bilden men det finns ett flertal bra svenska banker och kreditmarknadsinstitut som inte ser det som ett absolut hinder.

I de fall då du kan låna 5000 med anmärkning görs en helhetsbedömning där andra faktorer kan kompensera för att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Ofta finns det en fast gräns för hur många betalningsanmärkningar du har och hur gamla de får vara. En färsk betalningsanmärkning anses vara allvarligare än en betalningsanmärkning som håller på att försvinna ur registren.

Räkna med att det är lite dyrare att låna 5000 kronor med betalningsanmärkning. Rent statistiskt tar kreditgivaren en lite större risk vid utlåning till någon med betalningsanmärkningar. Den risken tar man extra betalt för. Om du inte bara har betalningsanmärkningar utan dessutom ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden kommer du inte kunna bli beviljad ett lån.

Vad kan man göra om man blir nekad ett lån på grund av betalningsanmärkningar?

Om du inte blir beviljad ett lån hos någon av de kreditgivare vi samarbetar med och misstänker att det beror på betalningsanmärkningar så finns det ett par saker du kan göra. Det effektivaste är oftas att vänta. Du kan vänta tills alla betalningsanmärkningar försvunnit helt och hållet eller tills en anmärkning som är relativt ny har blivit lite äldre och inte anses vara lika allvarlig.

Det är naturligtvis viktigt att du inte drar på dig nya betalningsanmärkningar under tiden som du väntar ut äldre betalningsanmärkningar. Ett annat tips är att du ökar din deklarerade inkomst. Du kan också prova att ansöka om ett lån på ett lägre belopp än 5000 kronor. Ju mer du vill låna, desto högre är kraven.

Kreditupplysningar

En kreditupplysning är en riskbedömning som görs för att fastställa hur bra ekonomi du har. Varje gång du ansöker om ett lån är långivaren skyldig att ta en kreditupplysning. Detta görs genom att ett kreditupplysningsföretag som är specialiserat på detta hämtar in information om dig som finns i offentliga register.

Din senaste deklarerade inkomst och eventuella skulder och betalningsanmärkningar är exempel på vad som kan framgå av en kreditupplysning. Den informationen stäms sedan av mot en specifikation som kreditupplysningsföretaget fått av långivaren. På så vis görs en bedömning av ifall du kan komma att få problem med att betala tillbaka lånet, eller om du kan anses vara kreditvärdig. Ju mer du vill låna, desto högre behöver din kreditvärdighet vara. Att låna 5000 utan UC med betalningsanmärkning, är fullt möjligt om kreditprövningen visar att det finns andra faktorer som talar till din fördel.

Trots att en kreditupplysning ger en hel del information om dina ekonomiska förutsättningar genomförs den på väldigt kort tid. Kreditupplysningsföretagen har automatiserat processen och det är därför du kan få svar på en låneansökan direkt.

Låna med eller utan UC?

Många frågar sig om det är bäst att låna med UC eller ta ett lån där långivaren använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag. Att låna utan UC kan i vissa fall vara det bästa alternativet om du ska låna 5000 kronor, av anledningar vi ska återkomma till.

Att låna med UC är dock generellt inga problem och betyder bara att det är UC AB som anlitas för att göra kreditkontrollen.

Företaget UC hette tidigare Upplysningscentralen. De har funnits sedan 1977 och är Sveriges mest anlitade kreditupplysningsföretag. Det finns en utbredd missuppfattning om att ett lån utan UC är ett lån utan kreditupplysning, men så är det alltså inte. Det är lag på att en långivare måste göra en kreditprövning av alla som ansöker om att få låna.

Låna utan UC

Att få ett lån på 5000 utan UC eller en kredit utan UC är inga problem eftersom många företag som ger ut lån i den storleksordningen använder andra kreditupplysningsföretag. Vanligt anlitade företag är till exempel Bisnode och Creditsafe. Den främsta anledningen till att många väljer att låna 5000 utan UC är att UC sänker ditt kreditbetyg om du har många kreditupplysningar registrerade. Om du väljer att låna med Creditsafe eller Bisnode fästs ingen vikt vid det.

Att ha många kreditupplysningar kan vara en indikation på att en person har många lån eller gjort många köp på kredit. Det är alltså förståeligt om långivare vill ta med det i bedömningen av din förmåga att betala tillbaka ett nytt lån. Men det kan också vara så att du agerat ansvarsfullt och ansökt om många lån innan du bestämt dig för det med bäst villkor.

Det kan finnas lägen då snabblån på 5000 kronor är en normal del av ekonomin och där man därför drar på sig många kreditupplysningar utan att det visar på något negativt. Den som använder snabblån för att balansera ekonomin på grund av olika inkomster månad till månad, kan behöva välja lån utan UC.

Låna med UC

Det behöver inte vara någon nackdel alls att ta ett lån med UC. Ska du låna ett lite större belopp är det vanligast att det är UC som gör kreditprövningen eftersom de är kända för att göra det på ett ordentligt sätt. Ibland ligger det i ditt eget intresse att inte ta ett nytt lån om du enligt UC AB har för låg kreditvärdighet.

Kreditupplysningar sparas inte särskilt länge utan de försvinner efter tolv månader. Om du tagit många smålån och köpt flera saker på kredit under en kortare period så kan det ligga dig i fatet, men inte särskilt länge om du slutar att ta lån med UC.

En annan fördel med att ansöka om lån med UC är att det i vissa fall innebär att du kan få bättre ränta. Ju friare sökningar du gör, desto fler långivare kommer du att få in anbud från. Det ger dig större chans att låna pengar till en riktigt låg kostnad. Använder du vår förmedlingstjänst tas det bara en kreditupplysning, hur många långivare du än jämför. Det alltså inte en lika stor nackdel att låna med UC om du gör det med hjälp av oss, som om du jämför lån på egen hand och skickar in flera ansökningar som leder till att det tas en kreditupplysning.

Utbetalning av lån på ett par tusenlappar

Du kan låna mindre lån såsom 5000 kr snabbt och få pengarna utbetalade på en gång. Utbetalningen görs till ett konto i en svensk bank. De flesta långivare kan göra utbetalningar till alla de stora svenska bankerna. Hela beloppet betalas in på en gång.

En faktor som bidrar till att det är möjligt att låna pengar snabbt är att ansökningsproceduren sker automatiskt. När du blir beviljad ett lån, verifierar du att du vill ha det och sedan görs utbetalningen. Att kunna låna 5000 direkt innebär att man kan agera snabbt om något går sönder, om man missar en avgång eller om man hittar något man behöver till ett riktigt lågt pris.

Hur snabbt sker utbetalningen?

Hur lång tid det tar att få pengar kan variera en del även om utvecklingen går mot snabbare och snabbare utbetalningar. När du ansöker om att låna 5000 kronor via våra samarbetspartners kan du räkna med att det som längst tar två bankdagar från det att din ansökan har beviljats. Försök att låna 5000 kr med direktutbetalning om det är viktigt för dig att få pengar så snabbt som möjligt.

Vissa långivare har automatiserat sina utbetalningar om du vill utnyttja en kredit. Du kan då få dina pengar riktigt snabbt, närsomhelst. När det gäller vanliga privatlån eller snabblån brukar pengarna betalas manuellt, då krävs det att långivaren har folk på plats när ansökan kommer in. Har de det kan du få direktbetalning. Om inte kan det hända att utbetalningen görs nästa bankdag. I vilken bank du själv har ditt konto spelar också viss roll för hur snabbt du kan få dina pengar. Långivaren måste helt enkelt ha samma bank som du själv för att det ska ske direkt.

Vad gäller för att man ska kunna få en direktutbetalning?

För att du ska kunna få dina pengar så fort som möjligt krävs följande:

 • Att du skickat in din låneansökan medan kreditgivaren har öppet
 • Att du signerar låneavtalet med e-legitimation
 • Att du och långivaren använder samma bank
 • Att banken har tjänsten Trustly integrerad i sitt system

Kan utbetalningar ske på udda tider eller helgdagar?

När utbetalningar görs beror på vilka öppettider långivaren har. Vanligtvis krävs det att någon genomför betalningen manuellt. Även om det går mycket fort så krävs det som sagt att det finns någon på långivarens kontor som arbetar. Flera svenska långivare som vi samarbetar med erbjuder utbetalningar även på kvällar och helger. Om det är mycket viktigt för dig att få pengar direkt, även om det gäller röda dagar, bör du kontrollera att en långivare verkligen kan betala ut pengarna när du behöver det.

Det är vanligare att du kan låna pengar på en lördag och få dem direkt än att du kan göra det på en söndag. Att ansöka om att få låna 5000 på en helgdag eller att låna pengar på natten är inga problem, utan det är just utbetalningen som ibland görs först nästa vardag. Det bli dock vanligare och vanligare med lån som har utbetalning 24/7, i framtiden tror vi att det kommer att vara standard i branschen.

Vad finns det för alternativa betalningsmetoder?

Länge har det svårt att hitta långivare som betalar ut pengar på något annat sätt genom en vanlig banköverföring. Ett koncept som nu vinner i popularitet är lån med utbetalning via Swish. För många är Swish det naturliga sättet att överföra pengar samt sköta betalningar, och det är därför inte så konstigt att det finns en efterfrågan på lånetjänster som bygger på att de använder sitt telefonnummer och tjänsten Swish.

Kostnaden för att låna 5000 kr och effektiv ränta

Vad det blir för lånekostnad för ett lån på 5000 kronor är svårt att generalisera kring eftersom det kan variera väldigt mycket. Man kan inte beräkna lånekostnaden utan att ta hänsyn till kostnadens olika delar, alltså ränta under hela löptiden och lånets avgifter.

Om du vill låna 5000 kronor och betala tillbaka på en månad är 500 kronor ett riktmärke för hur mycket lånet kommer att kosta. Det kan också vara betydligt billigare, eller dyrare, utan att det är något konstigt egentligen. Det finns många faktorer som påverkar kostnaden för ett lån.

Räntefria lån

Ett koncept man ofta hör talas om är räntefria lån. Du kan låna 5000 räntefritt hos flera långivare i Sverige. Att låna 5000 kr utan ränta innebär dock inte att du tecknar ett lån som är kostnadsfritt. Det är egentligen ganska självklart. Räntefria lån bygger istället på en finansieringsmodell där långivaren tar betalt via avgifter, istället för ränta.

En fördel med att låna 5000 utan ränta är att sådana lån brukar vara väldigt tydliga, det är lätt att se lånens totala kostnad. Om det blir billigare att låna med eller utan ränta går inte att svara på. Det beror på hur höga räntor och avgifter det är fråga om. Ett räntefritt lån kan liknas vid att köpa något på avbetalning. Det fungerar på ungefär samma sätt i praktiken. Räntefria lån är vanligast när det gäller mindre belopp.

En annan typ av räntefria lån förekommer ibland som välkomsterbjudande från en långivare som vill ha dig som återkommande kund. Om du ansöker om en kredit som du förmodligen kommer att använda flera gånger kan återbetalningen på det första lånet vara räntefri.

Lån med låg ränta

Även om det finns flera egenskaper som påverkar om lån är bra är det naturligtvis viktigt att låna med låg ränta och inte betala mer än vad som är nödvändigt. Här är några av de faktorer som påverkar hur hög räntan är på ett lån:

 • Hur stora marginaler långivaren vill ha
 • Det allmänna ränteläget i Sverige
 • Hur god din egen kreditvärdighet är
 • Vilken typ av lån det handlar om (lån med säkerhet har lägre ränta)
 • Hur lång återbetalningstid du valt
 • Hur många och hur höga avgifter som tillkommer

Det finns en del du själv kan göra för att kunna låna 5000 med låg ränta. Det är ju som sagt din kreditvärdighet som oftast är den avgörande faktorn. Den kan du höja genom att skaffa dig en högre inkomst eller genom att vänta med att ansöka om lån tills eventuella betalningsanmärkningar har försvunnit. Det viktigaste du kan göra är att vara noga med att jämföra lån, gärna med hjälp av vår effektiva jämförelsetjänst. Om du väljer ett lån som har andra kvalitéer än låg ränta, som till exempel flexibel återbetalningstid, får du också vara beredd på att räntan kan vara något högre. Om du ska låna mycket pengar påverkas räntan av om du väljer bunden eller rörlig ränta.

Avgifter

Det är vanligast med lån med avgifter för avisering och för uppläggning av lånet. Vissa långivare har förhållandevis höga avgifter vid lån. Men du kan också låna pengar mot en låg avgift. Hur höga avgifterna är bestäms i första hand av hur hög eller låg ränta lånet har. Man kan inte bedöma kostnaden för ett lån genom att enbart se till räntan eller avgifterna, utan man måste titta på den effektiva räntan som inkluderar båda delarna.

En annan typ av avgift är de som läggs på om du är sen med att betala ett lån. Även här är det så att det kan vara ganska stora skillnader mellan olika långivare. En hög förseningsavgift kan vara en stor del av kostnaden för ett litet lån om du inte betalar i tid.

Så räknar du ut effektiv ränta och hela kostnaden för lånet

Ett låns effektiva ränta är ett tydligt mått på lånets totala kostnad. Både nominell ränta och alla avgifter är inräknade i den effektiva räntan. Den formel som används för beräkning av effektiv ränta ser ut så här:

Det krävs alltså ganska ingående matematiska kunskaper och kännedom om vilka siffror som ska in var i ekvationen ovan, för att räkna ut den effektiva räntan på ett lån på 5000 kronor. Det är svårt trots att det egentligen bara handlar om att väga samman årsränta och avgifter för att få fram en totalkostnad som sedan visas i form av en räntesats. Du ska dock inte själv behöva räkna ut effektiv ränta på ett lån. Är det en seriös långivare så brukar den anges mycket tydligt. Det gör det enkelt för dig att jämföra lånets totala kostnad med andra lån på samma belopp och med samma återbetalningstid.

Om du jämför effektiv ränta på snabblån med lån med längre återbetalningstid så kan den se hög ut. Tänk dock på att ett snabblån är avsett att betalas tillbaka snabbt, ofta betydligt snabbare än 12 månader. Om en långivare anger lånets totala kostnad så ger det ett ännu tydligare svar på om lånet är förmånligt än om du känner till vad det är för effektiv ränta på ett lån.

Återbetalning av lån

Villkoren för återbetalning av lån skiljer sig åt ganska mycket beroende på vilken långivare du väljer och hur lång återbetalningstid du vill ha. Ett lån på 5000 kronor kan betalas av på en månad eller på flera år i vissa fall.

Vad du får för månadskostnad beror helt på hur lång återbetalningstid du väljer eller vad som erbjuds av långivaren. I regel är man skyldig att betala av lån månadsvis. Du gör alltså en återbetalning i månaden. Om du kan göra det med autogiro så är det väldigt praktiskt eftersom du då inte riskerar att missa en återbetalning på grund av slarv, utan rätt belopp dras då automatiskt från ditt konto tills skulden är återbetald.

Om du vill betala av ett lån i förtid så ska det inte vara några problem. Det innebär helt enkelt att du betalar hela den kvarvarande skulden på en gång, hur många månader som än återstår enligt avtalet. Förtidsbetalning av lån är ett sätt att sänka lånets totala kostnad och kan vara en bra idé om dina ekonomiska förutsättningar skulle förbättras. Om du skulle ha svårt att betala tillbaka på ett lån på 5000 kronor en specifik månad kian många långivare ge dig en betalningsfri månad. Det kan vara tacksamt under till exempel semestern eller en månad då du tjänar mindre än vanligt. Ibland är det också möjligt att förlänga tiden för återbetalning av ett lån och på så sätt minska månadskostnaden.

Beroende på om du valt ett så kallat annuitetslån eller ett lån med rak amortering ser återbetalningsvillkoren lite annorlunda ut. Ett annuitetslån innebär att du betalar samma kostnad under lånets hela löptid. Om ett lån har rak amortering betalar du av lika mycket varje månad, det innebär att räntekostnaden kommer att minska och det leder till att du betalar mer i början av lånets löptid än i slutet.

Om du har problem att betala ditt lån i tid så ska du alltid ta kontakt med långivarens kundtjänst så att de kan hjälpa dig att hitta en bättre lösning. Förhoppningsvis kan du undvika dyra påminnelseavgifter på det sättet.