välja.com bakgrundsbild

Låna 15000

Ett lån på 15000 kr kan hjälpa dig att komma ur en besvärlig situation, eller vara det som krävs för du ska kunna göra en fin affär. Vår idé är att hjälpa dig att hitta de lån som lever upp till dina personliga krav. Här kan du jämföra lån oavsett om du vill låna 15 000 kr och i första hand bryr dig om den totala kostnaden för lånet, eller om du vill ha ett lån med snabb utbetalning på en helgdag.

Här har vi tagit fram en guide som vi hoppas ska ge dig svar på alla de frågor du har om vad man ska tänka på om man vill låna 15 000 kronor. Det lönar sig verkligen att jämföra lån idag, eftersom marknaden är så stor.

Det finns många aktörer som kan bevilja ett lån på 15000 kronor. De kan vara olika bra för just dig, utifrån dina ekonomiska förutsättningar och vad du har för önskemål om till exempel lånets återbetalningstid. Generellt så är det billigt att låna 15 000 kronor i Sverige idag, eftersom styrräntan är så låg och eftersom det finns många aktörer i branschen som kokurrerar om lånekunder.

Vad kännetecknar ett lån på 15 000 kr?

Det finns en del begrepp som det är bra att känna till om du ska låna 15 000 kronor för första gången. Ett lån i den storleksordningen kan kategoriseras som ett smslån, smålån eller ett snabblån. Det är egentligen olika namn för samma sak.

Det är dock vanligare att det är ett så kallat privatlån som då har lite längre återbetalningstid och en lägre ränta än ett smslån på 15 000 kronor. Smålån och smslån brukar gälla mindre belopp än 15 000 kronor och ha en återbetalningstid på en till tre månader. Ett privatlån på 15000 kronor kan ha en återbetalningstid på flera år i vissa fall. Men det blir naturligtvis billigare ju snabbare du betalar tillbaka lånet.

Både snabblån och privatlån kan betalas ut riktigt snabbt. Man kan säga att privatlån i den här storleken är snabblån. Privatlån online är en typ av lån som har funnits väldigt länge. Det är ett lån utan säkerhet där det är helt upp till dig vad du ska använda pengarna till.

Ska du låna 50 000 kronor eller mer är det vanligt att det du lånar till fungerar som säkerhet för lånet och då är det alltså inte fråga om ett privatlån. Detta gäller när du lånar till en båt, bil eller en bostad. Ett större privatlån, som du annars inte hade blivit beviljad, kan gå igenom om du har en borgenär. Detta är dock sällan aktuellt om du bara behöver låna 15 000 kronor.

Hur kan man använda ett lån på 15 000 kronor?

Du bestämmer själv vad du ska göra med ett lån som du har blivit beviljad. Så länge det du lånar till är viktigt eller skapar så mycket värde att det är värt kostnaden, är det inte fel att låna. Förutsett att du kan betala tillbaka.

15 000 kronor kan användas till en resa du alltid velat göra och som plötsligt dyker upp till ett bra pris. Det kan vara handpenningen till en bra begagnad bil eller vad du behöver för kunna åtgärda ett akut problem i ett hus eller bostadsrätt. Du kan också låna 15 000 kronor inför semestern och unna dig lite extra när det verkligen gör skillnad.

Var hittar man bra lån på 15000 kr?

Det faktum att det finns många bra lån på 15 000 kronor innebär att du behöver jämföra lån för att hitta det som är bäst för dig. Hos oss har du alla möjligheter att hitta en långivare som erbjuder lån med de kvalitéer som just du värdesätter. Många är bara intresserade av att hitta ett lån med bra ränta, men det finns fler saker som avgör om ett lån är bra eller inte. Var uppmärksam på:

Hur höga avgifter har lånet?
Kan du få pengarna utbetalda direkt?
Kan du få den återbetalningstid du vill ha?
Är det möjligt att förlänga lånet?
Kan du betala hela lånet i förtid utan straffavgift?
Kan du få räntefria månader?
Finns det en lättanvänd app du kan använda för att göra dina låneärenden?
Ligger påminnelseavgifter och dröjsmålsränta på en rimlig nivå?
Är lånet utan UC?

Alla de här faktorerna är inte viktiga för alla som vill låna 15 000 kronor. Utgå från vad som är av betydelse för dig när du jämför lån.

En konsumentkredit kan vara ett alternativ till ett lån på 15 000 kr

Många långivare erbjuder idag krediter som alternativ eller komplement till vanliga snabblån och privatlån på 15 000 kronor. Med en kredit på 15 000 kronor kan du närsomhelst få pengar utbetalda till ditt konto och det är en snabbare process än att ansöka om ett lån. Är krediten beviljad så tas det inte en ny kreditupplysning varje gång du vill utnyttja den, förutsatt att du betalat dina tidigare skulder.

Om du har en kredit på 15 000 kronor och har en aktuell skuld på 5000 kronor så kan du låna 10 000. Du kan alltså ha flera lån så länge du inte slår i kredittaket. Återbetalningen brukar vara väldigt flexibel. Räkna med att du ska betala ett minimibelopp i form av en viss procent av din aktuella skuld. En konsumentkredit är en ekonomisk buffert och fungerar i praktiken som ett vanligt kreditkort. Det gäller bara att man inte överanvänder krediten och drar på sig onödiga utgifter.

Vad behöver jag för att kunna låna 15 000 kr?

För att kunna få ett lån på 15 000 kr behöver du uppfylla de krav som långivaren ställer på din ekonomi. Dessa krav kan se olika ut beroende på vilken bank eller vilket kreditmarknadsinstitut du har vänt dig till. Oavsett om du vill låna 15 000 kr i form av ett smslån med kort återbetalningstid eller om det är ett privatlån får du räkna med följande baskrav:

Du ska vara myndig
Du behöver vara skriven i Sverige sedan ett antal år tillbaka
Du ska ha ett svensk bankkonto och telefonnummer
Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden

Det är minimikraven för att få låna 15 000 kronor idag. Räkna även med att du behöver ha en fast inkomst som syns i din deklaration. Dina chanser att bli beviljad ett lån på 15 000 kronor sjunker dessutom ganska markant om du har betalningsanmärkningar. Vi ska återkomma till hur eventuella betalningsanmärkningar påverkar möjligheten att få ett lån.

Hur hög inkomsten behöver vara kan variera mellan olika långivare. Det är inte ett jättehögt lånebelopp och ofta kan det räcka om du arbetar halvtid. Vissa långivare medger medsökande för ett lån på 15 000 kronor. Det är i så fall en faktor som i hög grad förbättrar dina chanser att bli beviljad ett lån.

Låna med eller utan UC?

En fråga som du kan behöva ställa dig om du ska låna 15 000 kr är om du vill att lånet ska vara med eller utan UC. Att låna med UC innebär att kreditupplysningsföretaget UC (tidigare Upplysningscentralen) fastställer ditt kreditbetyg för långivarens räkning. Att låna utan UC innebär att det är ett annat företag som anlitas för den tjänsten.

Anledningen till att det blivit en viktig fråga har att göra med det sätt som UC arbetar på. När de sätter ett kreditbetyg kan det sänkas om många andra företag eller banker har gjort en förfrågan om din kreditvärdighet. De menar att det kan indikera att du har många lån eller att du har svårt att få lån.

I många fall så är dock ett större antal förfrågningar inte är ett tecken på ekonomisk svaghet. Särskilt en person som ofta lånar lägre belopp och jämför lån på egen hand kan få problem om det är lån med UC. Det görs ju en kreditupplysning varje gång du signerar en ansökan för att få veta vad du får för ränta, och inte bara varje gång ett lån verkligen betalas ut.

Låna utan UC

Du kan få ett lån på 15 000 utan UC, om du föredrar det. Det kan dock finnas fördelar med att jämföra lån både med och utan UC om du vill ha bästa möjliga villkor. Det kan vara bra att ansöka om lån eller kredit utan UC om något av följande gäller:

Du har redan väldigt många kreditupplysningar
Du kommer att behöva ta flera lån inom en nära förestående framtid
Ditt kreditbetyg är så lågt att du ligger på gränsen till att få låna

Om du bestämmer dig för att låna 15 000 utan UC brukar det vara Creditsafe eller Bisnode som genomför kreditkontrollen. Att låna med Creditsafe eller Bisnode fungerar på samma sätt som ett lån med UC. Enda skillnaden är att de inte räknar antalet kreditupplysningar du har. De skickar heller inte vidare information om detta till UC.

Ditt kreditbetyg har alltså inte påverkats även om du jämfört många lån och därför har ett flertal upplysningar registrerade i ditt namn. I övrigt tittar de på ungefär samma saker som UC. Särskilt när det gäller lån på låga belopp är det vanligare att det är ett lån utan UC.

Om du använder en jämförelsetjänst så tas det bara en kreditupplysning även om du får in anbud om lån på 15 000 kr från många olika långivare. Det är en av anledningarna till att man inte behöver oroa sig så mycket om ett lån är med UC.

Låna med UC

Att låna med UC AB kan alltså vara bra. Många tror att det alltid är bättre att välja en långivare som anlitar ett annat kreditupplysningsföretag än UC, men det stämmer inte. Syftet med en UC kreditupplysning är att göra en noggrann utvärdering av din återbetalningsförmåga – och det ligger i både ditt och långivarens intresse att det är så.

Jämfört med andra kreditupplysningsföretag tar UC ofta hänsyn till fler faktorer. Antalet kreditupplysningar är som sagt en av dessa. Det kan dock handla om onödigt många faktorer som inte säger så mycket om din aktuella förmåga att betala tillbaka ett snabblån på ett mindre belopp. Det är därför det finns flera olika kreditupplysningsföretag inriktade på olika typer av lån.

Betalningsanmärkning och möjligheter att få ett lån

Det är flera olika faktorer som avgör om du kan bli beviljad ett lån. Här kommer vi att gå igenom vad du har för chanser att låna 15 000 med betalningsanmärkning. Faktum är att det inte behöver vara så svårt som du tror. Däremot så går det inte att låna 15 000 kr med en skuld hos Kronofogden. Att låna 15 000 utan UC med betalningsanmärkning är också möjligt. Det är dock ett så pass högt belopp att det är vanligare att UC står för kreditprövningen.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering i olika register som visar att du haft en skuld som inte betalats trots att ärendet gått till inkasso. Informationen om detta hämtas oftast från Kronofogden. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år för privatpersoner och i fem år för en juridisk person. Det är alltså inte så att anmärkningen försvinner bara för att en skuld är betald. Även om det är kännbart under en längre tid att ha fått en anmärkning så kan du låna trots betalningsanmärkning, om långivaren godtar det.

Det är svårt att få en betalningsanmärkning att försvinna i förtid men om särskilda skäl föreligger kan den i vissa fall sekretessbeläggas. Det är dock inget du kan räkna med om du vill låna 15 000 kr men har svårt att få bra lånevillkor på grund av en betalningsanmärkning.

Hur får man betalningsanmärkningar?

Om en räkning går till inkasso och om du ändå inte betalar den inom en månad kommer ärendet att hamna hos Kronofogden som ett betalningsföreläggande. Det är då en betalningsanmärkning registreras. Exakt hur lång tid det tar kan variera. Om du har en skuld du inte kan betala är det alltid en bra idé att prata med inkassoföretaget. Då kan du få reda på hur lång tid du har på dig att betala skulden innan det går så långt att du får en betalningsanmärkning. Om du får en betalningsanmärkning för ett lån kommer det att bli svårare att få ett nytt lån innan anmärkningen försvunnit.

En betalningsanmärkning hos Kronofogden syns när det begärs in kreditupplysningar. Alltså varje gång du till exempel ansöker om ett lån eller vill köpa något mot faktura eller delbetalning. Det kan också bli svårt att teckna abonnemang eller hyreskontrakt med en eller flera anmärkningar.

Även företag kan få betalningsanmärkningar. Är det ett bolag med en stor verksamhet är enstaka betalningsanmärkningar inte lika graverande. Hur noggranna rutiner företaget än har finns risken för att en betalning blir försenad alltid där, om transaktionerna är tillräckligt många.

Kan jag få ett lån med en betalningsanmärkning?

Du kan inte få ett lån med betalningsanmärkning och skulder hos Kronofogden. Den som har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden bestämmer inte själv vilka skulder som ska betalas. Det finns inga långivare som bedriver sin verksamhet på ett seriöst sätt som beviljar lån i det läget.

Har du bara en eller några enstaka betalningsanmärkningar är det dock inga problem att låna 15 000 kr. Det finns till och med särskilda omstartslån för dig med betalningsanmärkningar och flera dyra smålån och krediter. Men ofta är det då betydligt mer än 15 000 kronor som krävs för att lösa övriga skulder.

Observera att lån trots betalningsanmärkning i regel kostar lite mer än om du inte har anmärkningar. Långivaren behöver kompensera för den ökade risk som tas när pengar lånas ut till en person med lägre kreditvärdighet.

Olika betalningsanmärkningar värderas ofta olika av kreditupplysningsföretagen. Frågan är alltså inte enbart om du kan få ett lån med en betalningsanmärkning utan vilka och hur många anmärkningar du kan ha och ändå få låna 15 000 av en specifik långivare. Detta är vad som brukar bedömas:

Hur många betalningsanmärkningar du har
Hur länge sedan du fick din senaste betalningsanmärkning
Vad du har fått betalningsanmärkningar för

En helt ny betalningsanmärkning som gäller ett lån är mer graverande än om du har en anmärkning för något annat, som är så gammal att den är på väg att försvinna ur registren.

Utbetalning av lån på 15 000 kr

Behandlingen av en låneansökan sker automatiskt idag. Du kan låna snabbt om det händer något oförutsett som innebär att du får en extra utgift. Du kan även låna pengar om du ser en möjlighet att göra en bra affär och det saknas pengar för tillfället. För att kunna låna 15 000 kr direkt behöver du ha ett konto i en svensk bank och ha fått din ansökan beviljad. Så länge det är inom långivarens öppettider görs utbetalningen på en gång. Du kan alltså räkna med att det är möjligt att låna 15 000 kr snabbt ifall du uppfyller långivarens villkor.

Hur snabbt sker utbetalningen?

Om du behöver låna 15 000 kr med direkt utbetalning är det viktigt att välja en långivare som erbjuder just det. Direktbetalning innebär att lånet betalas direkt från långivarens konto till ditt eget, utan att någon på banken behöver godkänna överföringen. Du kan dock behöva ha ett konto hos samma bank som långivaren för att det ska fungera. Den här typen av överföring kan vara klar på några minuter.

Hos många långivare tar det fortfarande något längre tid att få pengar. En till två bankdagar är normalt. Mycket längre än så ska du inte behöva vänta på pengarna om du behöver låna 15 000 kr. På det här området har det skett en stor utveckling mycket snabbt. Det är inte länge sedan en vanlig banköverföring tog flera dagar att genomföra. Observera att det inte bara är lån som marknadsförs som snabblån som betalas ut direkt. Även ett privatlån på 15 000 kr kan i vissa fall betalas ut samma dag som du signerat en ansökan. I alla fall om ansökan är inskickad på morgonen eller förmiddagen.

Kan utbetalningar ske på udda tider eller helgdagar?

Ett behov av att låna 15 000 kr kan uppstå närsomhelst. Det är dock inte lika lätt att låna 15 000 kr på en helg eller på röda dagar. Ett flertal långivare i Sverige har dock folk på plats, så att de kan genomföra direktutbetalningar även om du har behov av att låna pengar på natten, en söndag eller en annan helgdag.

Om lån med utbetalning 24/7 erbjuds kan det vara något som gör det lite dyrare att låna 15 000 kr, eftersom långivaren får högre personalkostnader. Räntan påverkas dock inte av vilken dag i veckan du ansöker om lånet. Möjlighet att låna pengar alla dagar är ofta ett tecken på att en långivare har stora resurser och att de är inriktade på att ge bästa möjliga service till sina kunder. Observera att alla långivare som har helgöppet inte nödvändigtvis gör utbetalningar på helger.

Vad finns det för alternativa betalningsmetoder?

De flesta lån betalas ut till konton i en svensk bank. När det gäller lån på 15 000 kr kan det vara svårt att hitta alternativa betalningsmetoder. I väldigt speciella sammanhang, som när du är utomlands och har blivit av med ditt bank- eller kreditkort, gäller undantag. Då kan utbetalningen göras till ett ombud där du kan hämta ut kontanter. Du kan inte låna pengar av en långivare som står under Finansinspektionens tillsyn och få utbetalningen i bitcoin eller någon annan kryptovaluta.

När det gäller betalning av lån så kan du ha fler alternativ än vanliga banköverföringar. Vissa långivare medger inbetalning av lån med Swish.

Kostnaden för att låna 15 000 kr och effektiv ränta

Din lånekostnad bestäms av vilka avgifter ett lån har, hur lång återbetalningstiden är och vad lånet har för ränta. Kostnaden ökar också om du inte betalar av det enligt avtalet med långivaren. Det är viktigt att beräkna lånekostnaden så att du vet precis vad du kommer att få betala totalt för att låna 15 000 kr. De flesta långivare på den svenska marknaden är väldigt tydliga med att ange det idag. Ett sätt att räkna på lånekostnad är att uppge den effektiva räntan som visar både avgifterna och lånets nominella ränta.

Ett riktmärke är att det kan kosta omkring 5000 kronor att låna 15 000 kronor med återbetalning på 24 månader om du har normal kreditvärdighet.

Räntefria lån

Räntefria lån är vanligt förekommande framförallt när det gäller lite lägre belopp än när du behöver låna 15 000 kr. Ett lån som inte har ränta är naturligtvis inte gratis. Långivaren tar istället betalt genom att höja avgifterna för avisering och själva uppläggningskostnaden för lånet. Även andra avgifter som du inte betalar för ett lån med ränta kan förekomma. Om ett lån är räntefritt eller inte ger alltså ingen indikation på hur mycket det kommer att kosta. Något som är positivt med att låna 15 000 kr utan ränta är att det blir lätt att se lånets totala kostnad.

Lån med låg ränta

Att låna med låg ränta kan vara ganska tidskrävande om du inte låter oss hjälpa dig med jämförelserna. Det finns en hel del att tjäna på att låna 15 000 med låg ränta. Förutom att vara noga med att jämföra lån finns det en del annat du kan göra för att påverka vad du får för ränta, i de fall då den sätts individuellt.

I grund och botten handlar det om att du behöver ha ett högt kreditbetyg om du vill låna 15 000 kr med lägsta möjliga ränta. Det är framförallt följande faktorer som avgör vad du har för kreditrating:

Hur hög inkomst du har enligt din senaste deklaration
Om du har betalningsanmärkningar
Storleken på dina befintliga lån
Om det begärts in många kreditupplysningar på dig

Vissa långivare kan också titta på din familjesituation och medge ett lån med lägre ränta om du har en medsökande för lånet. Om du har betalningsanmärkningar som snart kommer att försvinna ökar ditt kreditbetyg när de inte längre finns med i bilden. Man kan också försöka höja sin inkomst för att få ett högre kreditbetyg, men det kommer i så fall inte att märkas förrän i nästa deklaration. Det vanligaste är att ett lån på 15 000 kr handläggs automatiskt, men om så inte är fallet kan du visa din nya inkomst för handläggaren.

Avgifter

I princip alla lån har avgifter, dessa kan vara av marginell betydelse för lånets totala kostnad eller utgöra större delen av kostnaden för ett lån. Ju mer du lånar, desto mindre del av kostnaden utgörs av avgifterna. När det gäller ett lån på 15 000 kr brukar räntan uppgå till ett högre belopp än avgifterna, men det är ändå bra att titta på vilka avgifter en långivare tar ut. Vad man tar ut en avgift för kan variera lite. Här är några exempel på avgifter vid lån:

Uppläggningskostnad – betalas ofta på första fakturan men kan även slås ut över hela återbetalningsperioden
Aviseringsavgift – betalas varje månad under lånets löptid
Påminnelseavgifter – förutom påminnelseavgifter och förseningskostnader tillkommer ytterligare avgifter om ärendet går till inkasso

Lån med avgifter kan även innebära andra kostnader. Ett lån på 15 000 kronor kan i sällsynta fall ha en årsavgift (framförallt om det är en kredit). Andra avgifter vid lån som kan förekomma är att du får betala extra om du vill förlänga ett lån eller betala av hela beloppet i förtid. Om det finns många avgifter kan det bli svårare att räkna ut den totala kostnaden för ett lån.

Så räknar du ut effektiv ränta och hela kostnaden för lånet

Lite förenklat så räknas den effektiva räntan på ett lån ut genom att man lägger ihop lånets nominella årsränta och alla avgifter för lånet som ska betalas under ett år. Vid beräkning av effektiv ränta är det viktigt att vara medveten om att det kan bli missvisande om du valt att låna 15 000 kr med kortare återbetalningstid än ett år. Detta då den effektiva räntan alltså är en årsränta.

Det här blir extra tydligt när man tittar på den effektiva räntan för snabblån på låga belopp med kort återbetalningstid. Effektiv ränta på lån är dock ett mycket användbart mått för dig som vill jämföra lån på 15 000 kr med samma återbetalningstid hos många långivare. När du ansöker om ett lån bör den effektiva räntan framgå, det är inget du ska behöva räkna ut på egen hand.

Återbetalning av lån

Vilka villkor som gäller för återbetalning av lån beror på vilken bank eller vilket kreditmarknadsinstitut som lånat ut pengarna. Återbetalningstiden för ett lån på 15 000 kr kan också variera väldigt mycket och påverkar hur hög summa du betalar varje månad.

Det vanligaste är att du får en faktura varje månad. Vissa långivare erbjuder betalningsfria månader så att du får lite mer över under till exempel semestern. Om din återbetalningsperiod för ett lån på 15 000 kr är på ett år eller mer så betalar du en väldigt låg månadskostnad. Då blir inte en betalningsfri månad direkt avgörande när du väljer långivare.

Det vanligaste är att du betalar med autogiro. Då dras pengarna automatiskt från ditt konto utan att du behöver tänka på det. Se bara till att det alltid finns pengar på det konto som kostnaden för lånet dras från.

En förskottsbetalning av ett lån innebär att du betalar hela eller en större del av lånet innan löptiden har löpt ut. På så sätt sänks den totala kostnaden för lånet. Kontrollera först om det tas ut en avgift för detta, då långivaren förlorar intäkter för räntan. Det kan också vara möjligt att förlänga löptiden på ett lån, så att månadsavgiften inte blir lika kännbar trots att den totala kostnaden för lånet ökar lite. Räkna med att det kan tas ut en avgift för det.

Hur mycket du betalar tillbaka varje månad beror inte bara på räntan, lånebeloppet och återbetalningstiden utan också på om det är ett annuitetslån eller om det är rak amortering som gäller. Har du ett annuitetslån betalar du samma belopp varje månad. Med rak amortering betalar du mer i början, eftersom det då är ett högre belopp att betala ränta på.

Om du har svårt för att betala tillbaka ett lån enligt avtalet ska du vända dig till kundtjänsten och be om uppskov. Det brukar ofta gå att lösa.