Vilken hund ska jag välja?
Funderar du på att skaffa hund? Vill du ha en familjehund? En aktiv hund? En lat hund? En hund med mycket personlighet? Det absolut viktigaste är att du skaffar en hund som passar dig och din livsstil bäst! I den här artikeln ska vi guida dig igenom de saker som är viktigt att ha i åtanke innan du skaffar din hund.
Vilken hund passar dig bäst?
Det första du måste fundera på är om du ”bara” vill ha en sällskapshund eller om du är intresserad av att tävla och träna tillsammans med din hund. Är det så att du är jägare så vill du med all säkerhet ha en hund som kan följa med dig ut i skogen och även under jakten. Det är viktigt att du verkligen funderar på hur ditt liv ser ut och vilken fyrbent kompis som passar in i det!
Det du kan fundera över är:
- Vill du ha en stor eller liten hund?
- Vill du ha en hund som behöver aktiveras eller en som tycker om att ligga på soffan?
- Ska det vara en familjehund?
- Vilken typ av hund passar in i din boendemiljö?
Just de här punkterna kan vara bra att utgå från när du väljer din nya familjemedlem. Vi ska titta lite närmare på några av dessa punkter för att säkerhetsställa att du har den informationen som du behöver när du tar ert beslut.
Den första frågan är om du ska skaffa en stor eller liten hund. Det finns många storlekar när det kommer till olika hundraser, allt ifrån en chihuahua som kan väga så lite som ett halvkilo när den är fullvuxen till en grand danois som har en mankhöjd på 80 cm! Det är mycket som skiljer en liten och stor hund från varandra. En stor hund äter mer än en liten hund, en stor hund behöver även mycket mer utrymme i hemmet, till skillnad från en liten hund. Skaffar du en stor hund behöver du även vara fysiskt stark så att du kan hantera och orka med hunden då de oftast är väldigt starka!
Nästa fråga är vilken aktiveringsgrad du önskar att din hund har. Olika typer av hundraser kräver olika aktiviteter. Vissa raser kräver mycket motion för att de ska må bra medan andra raser behöver få arbeta med huvudet och nosen. Det finns även raser som behöver både psykiska och fysiska utmaningar! Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv här, hur mycket kommer du orka att aktivera din hund?
En sak som är viktigt att tänka på som många glömmer bort är om du vill ha en långhårig eller strävhårig hund. En hund som har en långhårig päls kräver mer arbete i form av borstning och bad. En strävhårig hund behöver såklart också pälsvård, men det är mer i form av trimning. Det är dock lättare att hålla en kortare päls ren än en långhårig päls. En kortare päls drar även in mindre smuts i hemmet, det är dock viktigt att komma ihåg att en hund med kort päls inte står emot kyla lika bra som de hundarna som har lång päls. Om du inte har haft hund innan rekommenderas du att gå till en hundfrisör så att hundens päls trimmas på rätt sätt!
Det finns även hundraser som är utan päls, nämligen nakenhundar, även de behöver omvårdnad. Då de inte har päls är det viktigt att se till att deras hud skyddas ordentligt mot både stark sol och kyla!
De olika grupperna med hundraser
De hundraser som registreras hos Svenska Kennelklubben är indelade i 10 grupper. Här nedan ska ni få ta del av de 10 grupperna för att hitta den grupp hundraser som passar just er!
- “Vall-, boskaps- och herdehundar”. I den här gruppen finns de hundraser som ursprungligen har använts för att valla samt vakta får och nötboskap. Många av de hundar som tillhör den här gruppen används idag som brukshundar, tjänstehundar och tävlingshundar. De är även populära sällskapshundar! Här finns raser som exempelvis bearded collie, border collie och collie.
- ”Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar”. Den andra gruppen är en stor och brokig skara hundraser. Många av raserna använts som vakt- och herdehundar. Här finns exempelvis raserna boxer, dansk-svensk gårdshund och dvärgschnauzer.
- ”Terrier”. De flesta hundraserna i den här gruppen har sitt ursprung i Storbritannien, de har sin bakgrund som jakt- eller kamphundar. Många av raserna i den här gruppen används fortfarande vid grytjakt. De är även populära sällskapshundar!
- “Taxar”. Taxarna finns i tre olika storleksvarianter samt tre hårlag och har därför fått sin alldeles egna grupp. Taxen är från början en jakthund. Även om de fortfarande används vid jakt så är de även populära familjehundar.
- “Spetsar och raser av urhundstyp”. Den femte gruppen är relativt stor och har ett flertal undergrupper. Här hittar du hundraser som polarspetsar och nordiska jaktspetsar som jagar björn, älg och skogsfågel.
- “Drivande hundar samt sök- och spårhundar”. I den här gruppen finns det framförallt jakthundar samt några få sök- och spårhundar. Många av raserna används som jakthundar för hare, räv och rådjur. Det finns även populära sällskapshundar med i gruppen, nämligen dalmatiner och rhodesia ridgeback.
- “Stående fågelhundar”. Här hittar vi både engelska och kontinentala stående fågelhundar, med andra ord är det jakthundar som söker och visar vart fågeln finns vid jakt. De används till jakt men många av raserna men är populära sällskapshundar. Här finns bland annat raserna Weimaraner och Irländsk röd setter.
- “Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar” I den här gruppen finns de allra vanligaste hundarna som tollare, golden retriever, labrador retriever och engelsk cockerspaniel.
- “Sällskapshundar”. Här finns de hundraser som är framavlade för att hålla människor sällskap. Alla raserna i den här gruppen är småvuxna och perfekta som sällskapshundar, i den här gruppen hittar vi pudlar, fransk bulldog, malteser och mops.
- “Vinthundar” här hittar vi raser som har använts vid hetsjakt, idag är dock många av raserna rena sällskapshundar. Här finns raser som greyhound och whippet.
Så, vilken hund ska du välja? Vi hoppas att du med hjälp av den här guiden kommer att hitta den perfekta hunden för dig!