Ordel
Artiklar

Ordel – Svenska versionen av Wordle

Ordel är ett perfekt spel för den som är ute efter hjärngympa. Ibland vill man dock ha rätt på en gång. Som tur är finns det Ordel fusk som du kan använda dig av för att svara korrekt på första försöket. Här går vi igenom hur spelet fungerar och ger dig Ordel hjälp. 

Vad är Ordel? 

Ordel är ett ordspel som erbjuder daglig hjärngympa för sina spelare. Spelet går ut på att lista ut vilket ord som gömmer sig bakom fem rutor och du har sex försök på dig att komma fram till det rätta svaret. I och med att det är fem rutor kan svaret bara vara ett ord som innehåller fem bokstäver. 

Spelet tar inte mer än några minuter att genomföra. För vissa – som antingen är riktigt klipska, har tur eller som använder sig av Ordel fusk – kan dagens runda vara över på bara några sekunder. Hur man väljer att spela Ordel är upp till var och en. 

Poängen är inte att det ska tas på blodigt allvar utan det handlar snarare om att ge sig själv en stund där hjärnan kan få arbete. Många använder det som ett sätt att värma upp tankeknölarna inför dagen. 05:00 varje morgon inleds en ny runda, vilket gör Ordel till ett perfekt tidsfördriv på väg till jobbet eller skolan.

Ordel är Wordle på svenska

Den som tidigare har spelat Wordle kommer direkt att känna igen sig. Ordel är nämligen precis som Wordle – fast på svenska. Det engelskspråkiga spelet blev en enorm succé för några år sedan och lockade deltagare från världen över. 

Det dröjde inte länge innan New York Times köpte Wordle, som nu är en del av tidnings korsordsutbud. Ett tips för att få Ordel hjälp är att också spela Wordle. Även om det rör sig om två olika språk kommer det att hjälpa spelaren att sätta sig in i hur spelet fungerar. 

När Wordle var som allra störst var det lätt att fuska i spelet. Detta då dagens ord inte sällan dök upp på sociala medier bara några få minuter efter att det hade publicerats. Även om antalet spelare har minskat något är det alltid en bra idé att spela sin runda innan man ger sig ut på internet – förutsatt att man vill undvika spoilers. 

Snabbfakta om Ordel 

Utvecklare:Volantis Ventures AB
Språk:Svenska
Antal bokstäver:5
Nytt ord släpps:05:00 varje dag

Hur spelar man Ordel?

Ordel är väldigt enkelt i sitt upplägg. Du ska lista ut vilket ord – bestående av fem bokstäver – som gömmer sig bakom de fem rutorna. Eftersom att det kan röra sig om vilket ord som helst (med fem bokstäver) händer det väldigt sällan att man gissar rätt på första försöket. 

Du börjar med att prova ett ord. Om någon av bokstäverna som du valde att använda finns med i det eftersökta ordet kommer deras rutor att färgas antingen lila eller gröna. Bokstäver som inte finns med får svart bakgrund. 

Lila bakgrund innebär att bokstaven finns med i ordet men på en annan plats medan grönt betyder att du har gissat rätt på både bokstav och plats. De lila, gröna och svarta rutorna används sedan som ledtrådar till nästa försök hela vägen fram till det rätta ordet.

Du måste ha listat ut det korrekta ordet på sex försök. När du har spelat färdigt din runda går det inte att spela igen utan du får då vänta till nästa morgon när ett nytt ord släpps. 

Ordel går att spela både i din webbläsare och via en app. Appen går att hitta i App Store om du har iPhone eller via Google Play om du använder dig av en telefon som har Android som operativsystem. Det är även möjligt att spela på surfplattor med antingen iOS eller Android. 

Ordel hjälp – knep för att gissa rätt ord

Det är inte särskilt troligt att du kommer att gissa rätt ord på första försöket när du spelar Ordel. Ibland har man såklart tur, men det är väldigt sällan som det händer med tanke på att det finns drygt tusen olika ord att gissa på. I stället är det bättre att du etablerar en strategi för att få så många ord med lila och allra helst grön bakgrund som möjligt på första försöket. 

Ett hett tips till alla som vill ha Ordel hjälp är att börja med att använda de vanligast förekommande bokstäverna i det svenska språket. Dessa är a, e, n, r, s och t. Vill du få med samtliga av dessa bokstäver i ditt första försök kan du till exempel välja att spela ord “stenar”. 

Väldigt få fem bokstäver långa ord i det svenska språket är helt utan åtminstone en av dessa bokstäver. Genom att skriva “stenar” – eller varför inte “staren” – lär du högst troligt få minst en bokstav med lila eller grön bakgrund. 

Efter första rundan gäller det att inte förhasta sig och börja slänga bokstäver till höger och vänster. Här behöver du stanna upp och tänka efter. Om det var främst konsonanter som du prickade rätt med kan det vara smart att testa nya konsonanter i den andra vändan. Gröna rutor ska alltid vara kvar där de är och du bör alltid placera ut de lila på ett nytt ställe. 

Det finns även en annan väg att gå. Genom att använda lite ovanligare bokstäver i ditt första försök reducerar du antalet möjliga ord som det kan röra sig. Närvaron av bokstaven c brukar ofta betyda att det även kommer att finnas ett k med i ordet – förutsatt att det inte börjar på c. 

Du bör dessutom komma ihåg att du faktiskt inte måste lösa ordet på en gång. Vissa väljer att göra ett försök och sedan låta spelet vara ett tag för att sedan prova igen en stund senare. På det sättet får du tid att tänka och gör dessutom Ordel till ett nöje som du kan ta del av hela dagen. Glöm dock inte bort att spela klart innan ett nytt ord kommer till världen.

Ordel fusk 

Det råder minst sagt delade om meningar när det kommer till Ordel fusk. Vissa tycker att det är helt förkastligt och att det är osportsligt att fuska eftersom att det inte är rättvist mot andra spelare. 

Andra menar att det är helt okej eftersom man först och främst spelar Ordel för sitt eget nöjes skull. Argumentet är att hur man väljer att spela är upp till var och en och om det involverar fusk är det helt okej så länge spelaren har kul. 

Om du är sugen på att fuska i Ordel kan det för säkerhets skull vara bra att hålla det för dig själv för att undvika att någon blir sur. Samtidigt är det bara ett spel vars syfte är att erbjuda underhållning, så om någon du känner skulle bli upprörd av lite fusk är det inte ditt problem. 

Olika sätt att fuska på Ordel

När det kommer till Wordle finns det olika hemsidor som man kan besöka för att få reda på vilket som är dagens ord. Än så länge finns det tyvärr ingen motsvarighet för Ordel fusk. Det finns dock ett knep du kan använda för att lista ut det rätta svaret. 

Om du spelar Ordel via appen kan du först gå in i din webbläsare och i inkognitoläge prova dig fram på hemsidan tills du hittar rätt ord. När du har hittat svaret öppnar du appen och skriver in svaret i den översta raden och träffar därmed rätt på första försöket. 

Kommentarer inaktiverade för Ordel – Svenska versionen av Wordle