Ordlig
Artiklar

Ordlig – Bästa ordspelet?

Ordspel av diverse slag har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren. Ordlig tillhör just den kategorin och lockar många spelare varje dag, som besöker hemsidan i hopp om att lista ut vilket ord det är som gömmer sig bakom de fem rutorna. 

Det kan vara väldigt frustrerande att inte komma på vilket ord det rör sig om, men som tur är finns det flera Ordlig tips som du kan ta del av för att öka dina chanser. Vill man vara busig går det dessutom att utnyttja Ordlig fusk för att träffa rätt på en gång. 

Vad är Ordlig för spel? 

Ordlig är ett ordspel där logik och ordförråd står i centrum. Precis som många andra spel med liknande namn, som till exempel Ordel, går det ut på att på så få försök som möjligt lista ut vilket som är dagens ord. Detta ord är alltid fem bokstäver långt, vilket avgränsar antalet alternativ som det kan röra sig.

Trots denna avgränsning uppgår antalet alternativ i över tusen möjliga vägar. Därför är det inte särskilt märkligt att många spelare är på jakt efter Ordlig hjälp eller till och med Ordlig fusk. Att inte lyckas klura ut vilket ord som gömmer sig bakom rutorna kan vara minst sagt frustrerande. 

Hur allvarligt man väljer att ta sitt spelande av Ordlig är upp till varje enskild individ. Vissa tar det på blodigt allvar medan andra ser det som ett tidsfördriv att njuta av på vägen till jobbet eller skolan. Det finns inget rätt eller fel sätt att spela Ordlig på. 

Ordlig är som att spela Wordle på svenska 

Om du precis ska till att spela din första runda i Ordlig och upptäcker att du känner igen gränssnittet är du inte ensam. Spelet hymlar inte med att vara en svensk motsvarighet till succéspelet Wordle. Designen påminner väldigt mycket om inspirationskällan, med bytet från engelska till svenska som den enda tydliga skillnaden. 

Wordle var under en period, medan pandemin pågick, spelet på alla ordspelsfantasters läppar världen över. Succén blev så enorm att New York Times fick upp ögonen för spelet och valde att köpa upp det för att addera det till sitt redan välfyllda utbud av korsord och andra spel. 

Även om spelets popularitet har avtagit en aning är det fortfarande en bra idé att undvika sociala medier innan man har spelat dagens omgång. Det är nämligen vanligt förekommande att människor publicerar sina framgångar i Wordle på internet. 

Har du spelat Wordle innan kommer du inte ha några problem att lära dig hur den svenska motsvarigheten fungerar. Ett Ordlig tips är att fortsätta att spela Wordle också. Även om det rör sig om olika språk ger det dig en extra möjlighet att träna upp ditt logiska tänkande.

Snabbfakta om ordspelet Ordlig 

Språk:Svenska
Antal bokstäver: 
Antal försök: 6

Hur spelar man Ordlig?

Ordlig fungerar precis som Wordle fast på svenska. Om du inte är bekant med den amerikanska förlagen kommer vi här att gå igenom hur det går till när du spelar. Varje dag presenteras en ny utmaning där du som spelare som nämnt ska lista ut vilket fem bokstäver långt ord det är som gömmer sig bakom fem tomma rutor.

Det första du gör är att prova ett ord. Du ska ha extrem tur för att det här ska visa sig vara dagens ord. I stället handlar det i det här skedet om att utnyttja de ledtrådar som uppdagas av  ditt försök. När du har spelat ut ditt försök kommer nämligen bokstäverna i ordet ges olika färger. 

Blir en bokstav grå innebär det att bokstaven inte finns med i dagens ord. Om den i stället blir gul betyder det att bokstaven finns med, men på annan plats i ordet. Har du prickat helt rätt blir bokstaven grön. Detta tar du sedan med dig till nästkommande försök i jakten på att hitta rätt. 

Du har sammanlagt sex försök på dig och det går ut på att hitta rätt på så få rundor som möjligt. Spelaren förlorar efter sex misslyckade försök och får vänta till nästa dag för en chans att prova lyckan med ett nytt ord. 

Ordlig tips för att gissa rätt ord 

Det finns några olika Ordlig tips som du kan använda dig av för att gissa rätt ord. Många erfarna spelare väljer till exempel att inleda med ett ord som innehåller så många vanliga bokstäver som möjligt. De fem oftast förekommande bokstäverna i det svenska språket är: a, e, n, r, s och t. 

Ordet “stenar” innehåller samtliga av dessa bokstäver. Ett hett tips är att alltid börja med just det ordet för att varje gång ha samma grund att inleda från. Skulle du pricka rätt på fler konsonanter än vokaler kan det vara bra att i nästa vända få in så många nya av de sistnämnda som möjligt – och vice versa. 

Ett annat alternativ är att försöka få med ovanligare bokstäver i det första försöket. Skulle du ha turen att träffa rätt med någon eller några av dessa minskar nämligen antalet möjliga ord som det kan röra sig om i större utsträckning än om du hade valt endast vanligt förekommande bokstäver. 

Oavsett vilken väg du väljer att gå är det viktigt att komma ihåg att du inte behöver förhasta dig. Du måste inte utföra alla dina försök på en gång. Vissa väljer till exempel att prova en gång på morgonen för att sedan vänta en stund mellan varje nytt försök. På det viset ges man tid att tänka samtidigt som underhållningen fortsätter under hela tagen. 

Ordlig hjälp 

Om du är på jakt efter Ordlig hjälp finns det flera olika sätt att förbättra din förmåga i spelet. Det kan låta torrt och tråkigt, men ett av de bästa sätten för att bli bättre på Ordlig är att helt enkelt utöka sitt ordförråd. Detta görs lättast genom att läsa mycket och ofta. 

Att man läser är mycket viktigare än vad man läser. Läsning går att likna vid konditionsträning och kommer att gynna dig i det långa loppet i flera aspekter av livet. 

Ett annat tips är att ta hjälp av andra. Det gör dessutom spelandet av Ordlig till en social handling. Genom att slå era kloka huvuden ihop ökar ni chansen att svara rätt på färre försök. Ordlig blir en lagsport för den som vill. 

Ordlig fusk 

Om det är okej med Ordlig fusk eller inte är något som delar spelarna i två grupper. Vissa tycker att det är osportsligt och att det förstör spelet medan andra tycker att det är upp till var och en att avgöra vad som gör upplevelsen så underhållande som möjligt. 

Tillhör du den första kategorin och är emot fusk i Ordlig kan du sluta läsa nu. Men om du däremot är nyfiken på hur du kan fuska kommer här ett väldigt effektivt tips som gör att du kommer att gissa rätt på första försöket. 

Tricket är att använda det faktum att Ordlig spelas i webbläsaren till din fördel. Detta gör du genom att först gå in på hemsidan i inkognitoläge där du provar dig fram tills du hittar rätt ord. När det är gjort slutar du vara inkognito och går in på hemsidan igen. 

Webbläsaren kommer inte att minnas att du redan har spelat på dagens ord. Nu kan du skriva in det korrekta ordet på en gång och klarar det alltså “på första försöket”. 

Kommentarer inaktiverade för Ordlig – Bästa ordspelet?