Bakgrundsbil för recension
Artiklar

Daypay Lån

Namnet Daypay anspelar på att du ska kunna få pengar på dagen om du behöver lösa ett problem eller vill utnyttja en möjlighet. Det är alltså en snabb ansökningsprocess och snabba utbetalningar som gäller om du väljer att ansöka om ett Daypay lån. I denna Daypay recension kommer vi att gå igenom deras lånetjänster och hur de står sig jämfört med andra aktörer på den svenska marknaden för snabblån. Allt beaktat så är vårt Daypay omdöme positivt. 

Detta är Daypay

Daypays ägare är Ambrion Finans AB, som i sin tur ägs av Ambrion Holding AB som äger flera företag inom finanssektorn. Lånetjänsten Daypay lanserades 2011. Utlåningen bygger på moderna IT-system som gör det enkelt för låntagaren att ansöka om ett lån med en återbetalningstid på från 30 dagar till upp till fem år. 

Daypay är inriktat på den svenska marknaden och står under Finansinspektionens tillsyn. De tillämpar säker kreditgivning och kundservice med generösa öppettider. Den uttalade målsättningen är att kunna fylla en lucka i samband med att du får en oväntad utgift i ett läge där du har en i övrigt stabil ekonomi. 

Affärsidén är alltså inte att låna ut pengar till den som till exempel behöver låna pengar för att kunna betala tillbaka andra lån, och Daypay betonar gång på gång att det är viktigt att låna på ett sätt som inte innebär att man tar en ekonomik risk. Med det sagt så är det ändå relativt lätt att bli beviljad ett Daypay lån. De gör en samlad bedömning av din återbetalningsförmåga. Daypays kontor finns i Växjö.

Dessa lånetjänster erbjuder Daypay

Daypay erbjuder ett klassiskt snabblån på 1 000–20 000 kronor. Det innebär att de kan hjälpa dig med allt från en tågbiljett till kontantinsatsen på en bil, eller om något gått sönder i hemmet. När det gäller lån på 5 000 kronor är de en aktör som vi kan rekommendera. 

Lån i spannet 11 000–20 000 kronor kallas för pluslån och har lite andra villkor än ett snabblån på ett lägre belopp. Det här är en lättbegriplig lånetjänst där du fyller i din ansökan direkt på Daypays hemsida. Det är tänkt att även du som aldrig ansökt om ett lån online på en gång ska förstå hur det fungerar. Du undertecknar din låneansökan med BankID och du får sedan besked direkt om du har blivit beviljad lånet eller inte.

Krav för att kunna låna hos Daypay

De grundkriterier som du måste uppfylla för att ha en chans att få ett lån beviljat hos Daypay är att du är skriven i Sverige, har fyllt 20 år och har ett personligt telefonnummer och en telefon. Du får heller inte ha ett skuldsaldo (alltså en obetald skuld) hos Kronofogden. Det kravet är inte unikt för Daypay utan det gäller hos alla långivare i Sverige. Daypay anger klart och tydligt hur mycket du behöver tjäna för att kunna låna ett visst belopp. Det är annars något man brukar få gissa sig till hos de flesta långivare. Daypay är överhuvudtaget bra på att vara transparenta med sina villkor. Det är något som de förtjänar ett högt betyg för.

  • Om du behöver ett lån på 1 000–4 000 kronor behöver du ha en deklarerad årsinkomst på 50 000–100 000 kronor.
  • Om du ansöker om ett lån på 6 000–10 000 kronor behöver du ha en deklarerad årsinkomst på 100 000–150 000 kronor.
  • För att bli beviljad ett lån i storleksordningen 11 000–20 000 kronor behöver du ha en deklarerad årsinkomst på åtminstone 150 000 kronor.

Det är alltså inte på något sätt orimliga summor det handlar om, och du behöver inte ha ett heltidsjobb för att kunna få ett Daypay lån. Hur hög din årsinkomst är, är dock inte den enda faktorn som avgör ditt kreditbetyg, även om det är en viktig del av den bedömning som görs. En annan sak som man tittar på är dina befintliga lån.

Lånevillkor

Daypay ska ha en eloge för sin tydliga prissättning. Ett lån på 5 000 kronor med en återbetalningstid på 60 dagar kostar 719 kronor. Du betalar alltså tillbaka 5 719.00 kronor. Årsräntan är 39 %, uppläggningsavgiften 276 kronor och avgiften för avisering är på 59 kronor. 

Daypays ränta är inte lägst i branschen men för dig som är intresserad av att låna 5 000 kronor med kort återbetalningstid är det en bra tjänst det erbjuder. Genom att betala 719 kronor kan du ofta skapa ett stort värde genom att låna 5 000 kronor.

Var medveten om att ganska höga kostnader kan tillkomma om ett Daypay lån går till inkasso. Det är också bra att tänka på att den relativt höga uppläggningskostnaden blir en stor del av dina utgifter för ett lån, om det är på ett lågt belopp och har en kort återbetalningstid.

När en faktura förfaller till betalning skickas det en påminnelsefaktura och det tas i och med det ut en påminnelseavgift på 69 kronor + en förseningsavgift. Betalas inte heller påminnelsefakturan kan ärendet gå vidare till inkasso – vilket innebär ytterligare utgifter för dig och en risk för att ärendet går vidare till Kronofogden.

Är lån utan UC möjligt?

Vilket kreditupplysningsföretag som Daypay använder sig av beror på hur mycket du vill låna. Daypay utan UC gäller på lån till upp till 10 000 kronor. Vill du låna mer än så tar man kreditupplysningen med hjälp av UC. Det är ett fullt rimligt tillvägagångssätt menar vi. De flesta som vill undvika att låna med UC är rädda för att dra på sig för många kreditupplysningar på grund av snabblån. Ens kreditvärdighet kan sänkas om man ofta jämför lån på små belopp då UC sparar information om hur många kreditupplysningar som har begärts in om dig.

Små lån kan vara ett ekonomiskt redskap som man ofta behöver använda utan att det tyder på att man har problem med sin ekonomi. Om du har en månadslön som kan variera månad till månad kan snabblån vara en naturlig del av din ekonomi. 

När det gäller snabblån i storleksordningen 5 000 kronor vill många att det ska vara utan UC. Creditsafe är det kreditupplysningsföretag som Daypay använder sig av när du ansöker om ett lån på upp till 10 000 kronor. När du ansöker om pluslån på 11 000–20 000 kronor görs en lite mer noggrann kreditkontroll, med UC.

Är lån med betalningsanmärkning möjligt?

Du kan bli beviljad ett Daypay lån med betalningsanmärkning. De säger sig vara mer intresserade av din framtida betalningsförmåga än av tidigare händelser. Eventuella betalningsanmärkningar kommer att påverka ditt kreditbetyg negativt men har du en hög inkomst så kompenserar det för en, eller ibland till och med flera, anmärkningarna. 

Daypay tittar inte bara på hur många anmärkningar du har och hur gamla de är. Det fäster också vikt vid vilken typ av betalningsanmärkning det handlar om. Anmärkningar du fått för att du inte betalat tillbaka ett snabblån i tid anses vara mer graverande än om du har fått en betalningsanmärkning på grund av att du har dragit på dig en parkeringsböter eller missat att betala din TV-licens – för att använda Daypays egna exempel.

Utbetalning av lån

En Daypay utbetalning görs samma dag som du skickar in din ansökan online. Du behöver inte ansöka om ett lån före en viss tid på dagen, utan utbetalningarna görs löpande under Daypays öppettider. Hur lång tid det sedan tar innan du har pengarna på ditt konto beror mer på din bank än på Daypay. 

Har du Swedbank eller Handelsbanken görs utbetalningen som en direktbetalning. Oftast har du pengarna inom några timmar efter att din ansökan blivit beviljad, eller senast nästa bankdag. Utbetalningar görs inte på helger eller nätter men du kan ansöka om ett lån och få svar närsomhelst då proceduren är helt automatiserad.

Återbetalning av lån

Du kan inte förlänga ett lån hos Daypay och du väljer inte själv återbetalningstid på lånet utan den bestäms av hur stort belopp du vill låna. Däremot kan du betala hela kreditbeloppet närsomhelst och alltså lösa ditt lån i förtid. Du kan inte ha mer än ett lån samtidigt från samma lånekategori. Däremot kan du ha ett pluslån och ett snabblån på samma gång. Har du svårt att klara en återbetalning rekommenderar Daypay att du tar kontakt med deras kundtjänst. Ofta kan de hitta en lösning och ge dig lite extra tid. Genom att logga in på “Mina sidor” hittar du snabbt information om din skuld.

Kontaktuppgifter

Daypay är lätta att få kontakt med och det är kul att ett Växjö-baserat företag kan konkurrera med de stora aktörerna i branschen när det gäller service och tillgänglighet. Även hemsidan gör ett bra intryck på oss. De är välstrukturerade och lever upp till de krav du har rätt att ställa på en långivare som vill att det ska vara lätt för alla att använda deras tjänst. Kundsupporten har generösa öppettider.

Daypay kontakt:

Telefon: 08 – 20 83 00

Adress: WTC, Södra Järnvägsgatan 4, 352 29 Växjö

E-post: info@daypay.se

Kundservice: Mail, telefon, chatt, formulär

Daypay öppettider: Vardagar 09.00–19.00, lördag och söndag 11.00–18.00

Organisationsnummer: 556673-8695