Artiklar

Enda eller ända

Enda eller ända – vilket av orden ska jag välja? 

Vilket ord är rätt att använda i vilket sammanhang, enda eller ända? Hur lär jag mig enklast när man ska använda ända eller enda på ett korrekt sätt? Det svenska språket kan vara krångligt och det finns några ord som gör det extra besvärligt. Uttalet på ända och enda är precis samma, men betydelsen när man säger enda eller ända skiljer sig stort. Så hur ska man lära sig när man ska använda ända eller enda utan att betydelsen blir fel? 

Hur ska man tänka när man skriver enda eller ända? Det är två ord som är väldigt lika, och som uttalas på precis samma sätt. Men det finns en stor betydelsemässig skillnad som är viktig att känna till för att skriva korrekt svenska. 

Då betydelsen på orden är olika behöver man ha förståelse för hur orden ska användas för att inte skriva felaktiga meningar. I vardagligt tal märks det ingen skillnad, eftersom orden uttalas på samma sätt. 

Bra minnesregler för ända eller enda

En bra minnesregel för ordet ända är att det hör ihop med avslutningen på någonting eller något som tar slut. Det kan handla om bakdelens slut på kroppen som är en ända. Det kan också handla om slutet på någonting som har pågått en tid, som någonting som fortsätter ända fram till slutet. Det stavas exempelvis ändpunkt och inte endpunkt.

Besläktade ord till ända kan vara oändlig, ändelse, ändalykt, veckoända, slutändan och toppända. Besläktade uttryck kan vara ända dit, ända sedan, ända från och ända till. 

En bra minnesregel för ordet enda är att det hör ihop med ordet en, som används när man ska räkna. En enda är ett vanligt uttryck som också kan fungera som en minnesregel för den som vill hålla isär begreppen enda och ända. 

Besläktade ord till enda kan vara endaste, varenda och endast. Besläktade uttryck kan vara endast av plikt, endast då och då eller endabarn. 

Exempel: Grammatiskt korrekta meningar med enda eller ända 

Den svenska vintern håller i sig ända till mars månad ibland. 

Jag har inga syskon, jag är mina föräldrars enda barn. 

I den här vägens ände ligger huset vi ska besöka.

Jorden är den enda planeten med levande människor i vårt solsystem. 

Det enda jag vill är att dansa ända till det att nattklubben stänger och alla går hem. 

Ett endaste litet önskemål har jag inför min födelsedag som jag ska fira om en enda dag. Det är att alla mina släktingar ska komma och hälsa på, ända från USA.

Kommentarer inaktiverade för Enda eller ända