Artiklar

Sett eller sätt – när ska jag välja vilken stavning? 

Ska det stavas sett eller sätt? Det är ett problem som många svenskar möter på en regelbunden basis. Uttalet av sätt eller sett är identisk, något som gör det krångligt att veta vilken av stavningarna som är korrekt i vilket sammanhang. Men faktum är att betydelsen skiljer sig markant åt. Därför är det viktigt att känna till om det ska stavas sett eller sätt i meningen du skriver. I slutändan kan det ändra betydelsen på meningen helt. 

Hur ska man tänka när man skriver ordet sett eller sätt? Anledningen till att många får problem med att välja mellan stavningarna sätt och sett är att uttalet är precis likadant. Men då betydelsen är helt annan behöver man ha koll på vilken stavning som är korrekt i vilket sammanhang. Sett eller sätt är faktiskt två helt olika ord och behöver användas på olika sätt för att meningen du skriver ska bli korrekt. 

Låt oss titta närmare på några minnesregler för användandet av sätt eller sett. Vi kommer också att titta på några exempelmeningar som hjälper dig att avgöra om du ska använda dig av sett eller sätt när du ska konstruera en korrekt mening. 

Bra minnesregler för sätt eller sett

En bra minnesregel för ordet sett är att det ska användas när du ser eller har sett någonting. Du har med andra ord använt dina ögon, antingen metaforiskt, indirekt eller direkt. Du skulle aldrig stava ordet ser med ä, och på samma sätt ska du aldrig stava ordet sett med ä. Då blir det ett helt annat ord.

Besläktade ord till sett är ser, men också osedd, utseende och förutse. För många är det självklart att det är ord som ska stavas med e och som aldrig skulle kunna innehålla ett ä. På precis samma sätt behöver man tänka med ordet sett. Betydelsen är väldigt likt ser, vilket gör det till en bra minnesregel för sett. 

En bra minnesregel för ordet sätt är att det ska användas i alla andra sammanhang, som inte har att göra med att man ser någonting. Men en annan minnesregel för ordet sätt är att det handlar om en metod, ett uppträdande eller en uppsättning. 

Besläktade ord till sätt är kommunikationssätt, betalningssätt, tågsätt, konstruktionssätt och sätta. Ett besläktat uttryck blir då att sätta sig på någonting eller sätt att andas, bete sig eller gå. 

Varken sett eller sätt ska förväxlas med det försvenskade ordet set, som kommer från engelskan och som används i sportens värld. I sporter som dart, tennis och volleyboll pratar man om olika set. 

Exempel: Grammatiskt korrekta meningar med sett eller sätt

Alla sätt är bra, förutom alla dåliga. 

Har du sett den senaste säsongen av Robinson? 

Sätt tillbaka sladden i uttaget! 

Historiskt sett har Sverige alltid varit ett framgångsrikt land inom techbranschen. 

Du har ett unikt sätt att formulera dina meningar. Jag har aldrig sett något liknande!

Kommentarer inaktiverade för Sett eller sätt – när ska jag välja vilken stavning?