Artiklar

Vårt eller vårat – vilken stavning är korrekta och bör man välja? 

Bör man stava ordet vårt eller vårat i skrift? I talspråket, framför allt när det kommer till många specifika dialekter, är uttalet vårat lika vanligt som uttalet vårt. Men stavningen och de grammatiska reglerna är inte lika förlåtande. Vilken stavning är korrekt och bör man välja att stava det vårt eller vårat när man skriver en text? 

När det kommer till språk är sammanhanget alltid viktigt. I mer informella sammanhang är varken stavningen eller uttalet lika viktigt, men i mer formella sammanhang är det viktigare att man har koll på stavning och grammatik. Ett konkret exempel är ordet vårt eller vårat, där båda varianterna är vanliga att använda. 

Vårt elller vårat – Vad är korrekt?

Men när det gäller korrekthet, är det då vårat eller vårt som gäller? Det korta svaret är att det ska stavas vårt, och att stavningen vårat helt enkelt inte är korrekt. Anledningen till att många har svårt för att stava det här ordet är att vårat används i talspråket. 

Det är inte i alla sammanhang det spelar lika stor roll, men i skriftspråk blir det felaktigt att stava ordet vårt som vårat. Det är däremot ett stavfel som är vanligt, speciellt i vissa delar av landet. 

Anledningen till detta tros vara att vårat används i talspråket på många håll i landet. Det finns en dialektal förklaring till det, när man ofta bakar in ett “a” i både ordet vårt och många andra ord. Problemet är att den som växer upp med ett sådant talspråk kan ha svårt att veta vad den korrekta stavningen av ordet egentligen är. 

En annan mer historisk förklaring är att formen vårat är en gammal ackusativform. Det var en böjningsform som var en del av det svenska språket för länge sedan, fram till slutet av medeltiden. Det är någonting som i viss utsträckning lever kvar i en hel del dialekter runt om i landet. Ackusativ är däremot inte en kasusform som används för substantiv, adjektiv och pronomen på samma sätt i det moderna svenska språket. 

Exempel på felaktiga stavningar av vårat eller vårt

Den korrekta stavningen av ordet är alltså vårt. Det innebär att ordet vårat alltid är felaktig stavning, som i exempelmeningarna nedan. Det finns många svenskar som skulle uttala ordet vårt som vårat i följande meningar, men i skriftspråk är det en felaktig stavning. 

Vi ska äntligen få vårat första barn senare det här året! 

Vill du följa med till vårat sommarställe senare i augusti? Vi ska dit med hela familjen!

Vårat bästa tips när man ska renovera hemma är att börja med ytskikten, eftersom det tar mycket längre tid om man måste göra det senare. 
Det har varit en väldigt svag säsong för vårat fotbollslag. Jag tror att det har att göra med vårat anfallsspel som är alldeles för dåligt.

Kommentarer inaktiverade för Vårt eller vårat – vilken stavning är korrekta och bör man välja?