Artiklar

Känt eller kännt

Funderar du på vilken som är den korrekta stavningen när det kommer till “känt” eller “kännt”? Då har du kommit rätt, i den här artikeln ska vi tillsammans ta reda på vilken av de två stavningarna som är den korrekta och hur ordet används. 

Lätt att stava fel

Det är många som känner sig förvirrade när det kommer till stavningen av ordet känt, ska man skriva det som “känt” eller “kännt?”  Den korrekta stavningen av ordet är känt, med ett n. 

En av de största anledningarna till att “känt” skapar en förvirring när det kommer till stavningen, beror på hur ordet låter när man säger det högt. I talspråk låter det oftast som att vi säger “kännt” när vi säger ordet högt, en stor del till varför ordet känt stavas fel kan därför bero på uttal och dialekter. 

En annan anledning till att vi stavar känt fel kan bero på att vi förväxlar det  med andra ord. Många kan ta för givet att känt ska stavas som “kännt” eftersom att ordet påminner dem om ordet ”känner”. Det kan vara lätt att tro att känt också ska stavas med två “n” precis som “känner” för att orden är lika varandra, detta är dock inte korrekt.  

Känt eller kännt, vad säger språkreglerna?

Vad är det som gör att känt är den korrekta stavningen medan “kännt” är en felaktig stavning? 

Vi ska börja med att titta på varför “kännt” är fel.  Anledningen till varför stavningen ”kännt” inte är ett korrekt sätt att skriva ordet på,  beror på de svenska grundreglerna som finns när det kommer till stavning. Varför “kännt” är fel beror på att det svenska språket  inte tillåter en fördubbling av konsonanter i perfekt particip när det redan finns en vokal som kortar av uttalet. Eftersom att känt slutar på -nt så behövs det ingen ytterligare konsonant. Därför är “kännt” fel enligt de svenska grundreglerna i stavning. 

Ordet känt är en perfekt particip av verbet “känna”. Man kan även använda ordet känt som ett adjektiv när man beskriver något. Stavningen känt är den korrekta stavningen av ordet samt den stavning som vi alltid ska använda oss av i det svenska skriftspråket. Man använder sig även av ordet känt när någon vet eller är bekant med någonting, som exempelvis:
Hon har alltid känt till sanningen.
Ordet används även för att beskriva ett fenomen som är välkänt för allmänheten, då kan man exempelvis säga “det är ett känt fenomen”.

För att göra det extra tydligt för er hur man kan använda sig av känt i olika meningar, ska vi ge er några exempel:

  • Han har känt sig ledsen hela dagen.
  • New York är känt för sitt nattliv.
  • Jag har känt mig trött hela veckan. 
  • Stockholm är känt för sin skärgård.
  • Jag har känt henne sedan jag var liten.

Avslutningsvis

Nu har du lärt dig allt som du behöver veta när det kommer till att stava ordet känt rätt!

Vi ska göra en kort sammanfattning av det som den här artikeln har gått igenom, stavningen “känt” är alltid korrekt och stavningen “kännt” är alltid felaktig. Känt ska alltid skrivas med ett “n” när man följer de regler som finns inom det svenska skriftspråket. Varför ordet har börjat felstavas som “kännt” kommer med allra största sannolikhet från de olika dialekterna som finns runt om i landet. Felstavningen kan även komma från förväxlingen med andra ord som exempelvis ordet “känner” som stavas med två n. 

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig bra tips och förklaringar om hur du ska tänka nästa gång du ska skriva och använda ordet känt i en mening. Om du vill lära dig mer om stavning har vi andra artiklar som till exempel ”såhär eller så här” och ”äns eller ens”.

Kommentarer inaktiverade för Känt eller kännt