Artiklar

Välja elavtal

När du jämför elavtal med varandra så märker du ganska fort vilket elavtal som är bäst för dig. Att välja rätt elavtal är kanske ingenting som man tänker särskilt mycket på, men faktum är att välja rätt elavtal kan spela en viktig roll när det kommer till din ekonomi. Att välja rätt elavtal kan både sänka dina elkostnader och bidra till en mer hållbar energiförbrukning. 

I den här artikeln ska vi gå igenom vad du ska tänka på när du väljer elavtal och olika avtalsformer, vi ska även titta närmare på en jämförelselista över de erbjudanden som finns på elavtal just nu. 

Hur fungerar elmarknaden?

I Sverige har vi något som kallas för en avreglerad elmarknad, det betyder att du som konsument kan välja mellan olika elleverantörer. Du kan dock inte välja elnätsleverantör då elnätet är monopoliserat beroende på var du bor.

Hur mycket elpriset kostar beror på olika faktorer som exempelvis:

  • Efterfrågan och tillgång på el
  • Väderförhållanden
  • Priset på fossila bränslen
  • Svenska och europeiska elbörser

Vad innebär det här egentligen? Jo, det betyder att elpriset kan variera månad till månad, det är därför extra viktigt att du väljer det elavtal som passar din ekonomi och din elanvändning bäst.  Därför är det bra om du tar reda på din elförbrukning innan du väljer ditt elavtal. För att underlätta kan du ställa dig själv följande frågor:

  1. Hur mycket el förbrukar jag per år? Man brukar räkna på att en normalvilla i Sverige förbrukar ca 20 000 kWh/år, medan en lägenhet förbrukar ca 2000 kWh/år.
  2. När använder jag mest el? Är det så att du har en hög elförbrukning under vintern kan det vara klokt att skaffa ett fast prisavtal. 
  3. Vill jag ha förnybar el? Det finns en hel del elbolag som erbjuder miljömärkta elavtal med el från vind-, vatten- eller solkraft. 

Olika typer av elavtal

Som vi har nämnt så finns det olika typer av elavtal som du kan välja mellan. Dessa olika typer av elavtal ska vi titta närmare på nu. 

  1. Rörligt elpris
    • Priset varierar från månad till månad baserat på marknadspriset.
    • Kan vara billigare över tid men det leder till större risk vid prishöjningar.
    • Passar bra om du kan hantera elkostnader som svänger.  
  2. Fast elpris
    • Under din avtalsperiod så betalar du hela tiden samma pris per kWh.
    • Ger en trygghet och stabilitet med du kan behöva betala ett högre elpris om elpriserna sjunker
    • Bra för de hushåll som vill undvika oväntade kostnader. 
  3. Mixavtal (delvis rörlig och fast)
    • Kombinerar fördelarna som finns med fast och rörligt elpris.
    • Du får trygghet med du har ändå möjligheten att dra nytta av låga elpriser. 
  4. Anvisningsavtal (Tillsvidarepris)
    • Om du inte gör ett aktivt val när det kommer till elavtal får du ett anvisningsavtal av din nätverksleverantör.
    • Du bör undvika det här avtalet då det oftast är det dyraste alternativet. 

Jämförelse av elavtal 

Vi har gjort en jämförelse mellan några av de elavtal som är aktuella just nu. Kom dock ihåg att priserna kan variera beroende på var du bor och hur din elförbrukning ser ut.

ElbolagAvtalstypMånadskostnadPris per kWhKommentar
GreenelyRörligtIngen fast avgiftVarierande97,2% av kunderna har sänkt sitt elpris med ca 23% med hjälp av Greenely. Ett plus är att avtalet inte har någon bindningstid.
TibberRörligtIngen fast avgiftInköpsprisI det här avtalet får du el till inköpspris utan påslag. Det är även 100% fossilfri el.
VattenfallFast/RörligtVarierandeVarierandeVattenfall erbjuder kunder både fasta och rörliga avtal. Du får även möjligheten att välja förnybar el.
E.ONFast/RörligtVarierandeVarierandeE.ON har flera avtalsformer med fokus på både hållbarhet och kundanpassade lösningar.

Hur väljer jag rätt elavtal?

Nu när du har fått lära dig mer om hur olika elavtal kan se ut kanske du undrar hur du ska tänka för att välja det elavtal som passar dig allra bäst. Här kommer fem tips på hur du ska göra för att välja rätt elavtal.

  1. Jämför elbolagen med varandra:
    Det kan vara bra att använda sig av en oberoende jämförelsesajt som exempelvis Elpriskollen för att snabbt få en överblick över elavtal och priser. 
  2. Läs igenom avtalsvillkoren:
    Var noggrann när du läser avtalets bindningstider, uppsägningstider och fasta avgifter. 
  3. Överväg miljövänliga alternativ:
    Flera elbolag erbjuder sina kunder 100% förnybar energi, funderar på om det är något som är viktigt för dig. 
  4. Undvik anvisningsavtal:
    De här avtalen är oftast mycket dyrare än andra avtal. Har du ett anvisningsavtal så ska du byta ut det så snart du kan. 
  5. Utnyttja ångerrätten:
    Kom ihåg att du alltid har 14 dagars ångerrätt när du byter elavtal. Om du känner att du inte är nöjd så ska du alltid utnyttja ångerrätten.  

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig värdefull information och även tips som du får användning av nästa gång du ska välja elavtal.

Kommentarer inaktiverade för Välja elavtal