Artiklar

Var eller vart – när ska jag välja vart och var?

I vilka meningar eller sammanhang ska jag använda var, och i vilka meningar eller sammanhang vart? Många ställer sig frågan om när man ska använda var eller vart och vad som egentligen är skillnaden mellan var eller vart. I många fall får man fram sitt budskap oavsett om man använder sig av var eller vart, men rent grammatiskt finns det två helt olika användningsområden för orden. Låt oss titta närmare på hur man enklast bedömer om det ska vara vart eller var i en mening. 

Hur ska man egentligen tänka när man ska konstruera en mening med var eller vart, och hur ska man veta vilket av orden som lämpar sig när? I talspråket kan båda orden lite slarvigt användas med samma betydelse, men i själva verket är det två ord som ska användas på olika sätt. Anledningen är att betydelsen blir annorlunda och att ett felaktigt användande av var eller vart faktiskt blir grammtiskt fel. 

I det vardagliga språket, egentligen både det skrivna och talade, märks det ingen större skillnad. Många får också fram sin poäng, även om man råkar använda var eller vart på ett felaktigt sätt. Men i mer formella sammanhang gäller det att man håller tungan rätt i mun och formulerar grammatiskt korrekta meningar. Att veta hur man använder var eller vart är en därmed en förutsättning. 

Bra minnesregler för var eller vart

En bra minnesregel för ordet var är att det används när du vill syfta på en plats eller en position. En annan bra regel att tänka med var är ordet varaktighet. När någonting är varaktigt är det stillastående och finns på sin plats. På samma sätt ska man använda ordet var. När någonting eller någon befinner sig på ett ställe ska man använda sig av var. 

Ett besläktat ord är alltså varaktighet, som också kan användas som en minnesregel för att särskilja var från vart. Andra besläktade ord kan vara vari eller varav. Besläktade uttryck kan vara var eviga, var hälsad och var för sig. 

En bra minnesregel för ordet vart är att det är ett ord som syftar på en rörelse eller en riktning, helt enkelt vart någonting rör sig, är på väg eller reser till. Det är en klar motsats till ordet var som alltså används när det rör sig om en varaktig position. Om någonting befinner sig i en rörelse ska ordet vart användas. 

Exempel: Grammatiskt korrekta meningar med vart eller var

Ska du vara ledig för att åka på semester? Vart ska ni åka? 

Har du sett var mina träningskläder är? 

Såg du vart han åkte med bilen? 

Det var en väldigt fin tröja du har, var har du köpt den? 
Det är väldigt skönt att resa bort till värmen under vintermånaderna, men det är svårt att veta vart man ska åka. Var trivs man egentligen allra bäst, är det i Thailand eller i Spanien?

Kommentarer inaktiverade för Var eller vart – när ska jag välja vart och var?