Bakgrundsbil för recension
Artiklar

Moank Lån

Ett Moank lån är ett lån i varierande stora summor. Kreditgivaren har utvecklat ett alldeles eget koncept och önskar fylla de behov som finns på den privata lånemarknaden. I denna Moank recension kommer vi noggrant gå in på detaljerna som rör deras produkter. Eftersom det här är en långivare som verkligen sätter individen och dennes behov i första rummet är vårt Moank omdöme positivt. Läs vidare för att ta reda på mer om vilka låneprodukter du kan få hos dem och vad de innebär. 

Detta är Moank

Moank grundades 2015 och Moanks ägare är CMI Group AB. CMI Group finns verksamma inom flertalet branscher och sysselsätter över 500 personer. Vad gäller Moank är tanken bakom verksamheten att erbjuda humana lån. Företaget värdesätter personlig rådgivning och kombinerar detta med teknologiska lösningar. Genom det kan de också erbjuda lånetjänster när vanliga banker inte kan hjälpa till.

Tanken bakom Moank är det som har lagt grunden för hur de arbetar idag. De ville förena det mänskliga perspektivet med det tekniska. Därför strävar Moank också efter att verka för att det alltid är individen som sätts i det främsta rummet. Det gör de genom att erbjuda produkter som ska hjälpa deras kunder till en hållbar långsiktig ekonomi. 

Moank har kontor i Stockholm, i Jakobsberg, och har tillstånd att bedriva kreditverksamhet av Finansinspektionen. Det innebär att de är godkända och granskade av FI vad gäller alla deras erbjudanden och tjänster. För dig som kund är det en stor trygghet och du kan vara säker på att Moank följer alla gällande lagstiftningar. 

Dessa lånetjänster erbjuder Moank

Hos Moank kan du ansöka om privatlån. De har ett stort spann på vilka belopp de lånar ut. Det betyder i korthet att du kan ansöka om ett lån när du behöver finansiera ett mindre inköp. Du kan också ansöka om ett lån ifall du exempelvis drabbas av en vattenläcka och akut måste täcka vissa kostnader. 

Du kan ansöka om lån hos Moank på allt från 25 000 kronor upp till 600 000 kronor. Moank själva rekommenderar alltid att deras kunder inte ansöker om ett större belopp än de faktiskt behöver. Det är ett sätt för dem att hjälpa dig att tänka på din ekonomi mer långsiktigt. 

Hos Moank måste du inte uppge vad du ska använda de lånade pengarna till. Du kan till exempel låna pengar för att köpa ett fordon, genomföra en renovering eller för att samla mindre lån och krediter. 

Krav för att kunna låna hos Moank

Om du vill låna pengar hos Moank krävs det att du är minst 20 år gammal. Du måste vara folkbokförd i Sverige, och därmed ha ett svenskt personnummer. Din inkomst behöver dessutom ligga på minst 150 000 kronor per år. Det beror på att du inte ska skuldsätta dig på ett sätt som du inte klarar av. 

Någonting som är tacksamt med Moank är att du i vissa fall kan få lån trots att du har en skuld hos Kronofogden. Det är relativt ovanligt att långivare har sådana villkor. Dock måste den skuld du har vara mer än 12 månader gammal för att det ska vara möjligt för dig att få ett lån. 

Det här är någonting som vi anser är positivt. Kanske är det så att du försöker reda ut din ekonomi och lösa dina gamla skulder. Moank vill inte straffa personer i onödan. De vill däremot vara säkra på att du klarar av att betala tillbaka lånet. Därför finns det också situationer när Moank inte beviljar ett lån. 

Lånevillkor

Om du tar ett lån hos Moank måste du även godta deras lånevillkor. Den ränta du får hos Moank är individuellt satt. Den avgörs utifrån din kreditvärdighet och kommer att bli någonstans mellan 3,9–14,95 %. Om du väljer att amortera på ditt lån via autogiro är det kostnadsfritt. Om du väljer att få dina fakturor på annat sätt kommer det att kosta en summa per månad. 

Du har rätt att säga upp ditt lån i förtid genom att betala hela skulden. Du kan också betala av ett större belopp än vad avbetalningsplanen anger för att på så sätt korta ner tiden för återbetalning. Det du måste ge akt på är att alltid betala dina fakturor i tid. Om du inte sköter dina amorteringar kan Moank skicka ärendet till inkasso för att driva in den skuld du inte betalat av. 

Är lån utan UC möjligt?

Det går inte att ta ett lån hos Moank utan UC. Det är alltså UC som Moank hämtar in en kreditupplysning från när du ansöker om ett lån. När du ansöker om ett lån kommer det alltså registreras en förfrågan hos UC. 

Att Moank använder UC är inte speciellt anmärkningsvärt eftersom du kan ansöka om större lånebelopp. Det är vanligare att kreditinstitut som ger mindre lån använder andra upplysningsföretag än UC. När Moank använder UC kommer det vara ditt kreditbetyg hos dem som ligger som grund för ansökan. Om du på förhand vill veta hur ditt kreditbetyg där ser ut kan du använda dig av MinUC.

Är lån med betalningsanmärkning möjligt?

Hos Moank kan du få lån även fast du har en betalningsanmärkning. Anledningen till det är enkel. Moank är noga med din ekonomiska framtid, men de förstår också att en tidigare betalningsanmärkning inte säger hela sanningen. 

Det som gäller för att få lån hos Moank med betalningsanmärkning är att det inte får finnas fler än två sådana. Har du fler än två betalningsanmärkningar registrerade på dig kommer din ansökan automatiskt att avslås. Det Moank räknar in som betalningsanmärkningar är det som kallas för allmänna sådana. Till det räknas obetalda fakturor som kommer från den offentliga sektor. Det kan exempelvis handla om studielån, böter eller andra offentliga avgifter som inte har betalats i tid.

Utbetalning av lån

Att få en utbetalning hos Moank kan variera i tid. Det generella är att det tar mellan en till tre bankdagar innan du ser pengarna på ditt konto. Det innebär således att Moank inte gör utbetalningar under helger. Från det att du lämnar in en ansökan och den blir godkänd ska det ta som mest tre bankdagar innan du får pengarna.

Återbetalning av lån

En av de många fördelarna med Moank är att du kan ansöka om en specifik återbetalningstid. Ska du ansöka om att låna en större summa kanske du behöver längre tid på dig för att månadssumman inte ska bli för stor. På samma sätt kanske du kan betala tillbaka pengarna snabbare om du har ett mindre lån.

I samband med att du gör din ansökan kan du kontrollera hur stor summa du måste betala varje månad med olika återbetalningstider. Du kan välja att ansöka om en återbetalningsperiod på ett år. Det går även att ansöka om en så lång tid som 15 år för att betala av hela lånet. Löptiden på just ditt lån framkommer av lånebrevet. Den ska du kontrollera, och även hur stor räntan blir, innan du godkänner att ta emot ett lån.

Aviseringsavgiften, om du inte betalar via autogiro, ligger på 39 kronor. Om du inte betalar din faktura i tid ligger påminnelseavgiften på minst 60 kronor. Du får även betala en förseningsavgift på minst 195 kronor.

Kontaktuppgifter

Moank har en väldigt trevlig hemsida. För oss blir det tydligt att de faktiskt värnar om sina kunder och vill vara tillmötesgående och enkla att ha att göra med. Moanks kundtjänst går att nå under vardagar. Vi hade i och för sig kunnat önska att de även går att komma i kontakt med på helgdagar. Ett lån betalas dock aldrig ut under helgen, därför är det kanske inte heller konstigt att de inte arbetar då.

Mailar du Moank kommer de återkomma inom en bankdag. Du hittar också en hel del bra information på hemsidan. Det som kanske kan upplevas lite svårt är att veta vilken ränta man kommer bli erbjuden. Det får du veta först när du har ansökt och det har gjorts en UC. På det stora hela är vi ändå nöjda med Moank och kan rekommendera dem. En ansökan är ju inte bindande.

Moank kontakt:

Telefon: 08 – 520 059 55

Adress: Moank AB, Box 3652, 103 59 Stockholm

E-post: info@moank.se

Kundservice: e-post, chatt och telefon

Moank öppettider: Vardagar 09.00–18.00, lördag och söndag stängt

Organisationsnummer: 559000-0237